Dugogodišnje iskustvo u turizmu i ljubav prema Dubrovniku ono su što je turističkog vodiča Frana Hakličku inspiriralo za besplatna vođenja za građane, kao i činjenica kako dio građana nije dovoljno upoznat s gradom u kojem žive. Dodao je kako Društvo turističkih vodiča Dubrovnik organizira tradicionalna besplatna vođenja za građane po Gradu svake subote do kraja ožujka u 10 sati s polaskom s Pila, a idealna je to prilika za čuti pregršt zanimljivosti iz prošlosti koje Dubrovnik ‘skriva’. A kako Haklička navodi, trudi se svako svoje vođenje učiniti posebnim i drugačijim od onih prije. Razgovarao je i o pandemiji koja je posebice utjecala na turističke vodiče.

-Neće nikad bit isto kao što je bilo ali će vazda dolazit veliki broj ljudi. Najveća boljka nam je što su sve pretvorili u apartamente. To je bila velika greška, svi su vidjeli solde u tome, a drugo što se Grad ispraznio, u njemu više nema čeljadi. Hoteli su prodani, apartmani su prodani, a što je nama ostalo? Volim Dubrovnik i voljeti ću ga dok ne umrem ali mi je krivo vidjeti ovo što se događa i kako ljudi koji ovo sve vode ne rade to na dobar način.- istaknuo je Haklička govoreći o trenutnoj situaciji u dubrovačkom turizmu.

Nije mogao ne spomenuti i dubrovački govor koji se nažalost sve više gubi, a koji ima svoju posebnu draž. Osvrnuo se i na turizam kakav je izgledao na početku njegove karijere kao i na onaj kako izgleda sada, a u kojem su sve popularnija vođenja temeljena na filmovima i serijama koje su se snimale u Dubrovniku.

Cijeli razgovor s turističkim vodičem Franom Hakličkom pogledajte u videu od trinaeste minute.