Caritas Dubrovačke biskupije pruža humanitarno- karitativne usluge u koje najčešće spadaju pomoć u hrani, higijenskim potrepštinama, odjeći i obući. Nude i savjetodavne usluge, gdje se posebno ističe obiteljsko savjetovalište. Marija Đurović iz Caritasa Dubrovačke biskupije je naglasila kako su proveli niz akcija, te se od srca zahvalila svim volonterima i ljudima dobre volje koji su uvijek spremni pomoći. Teška ekonomska situacija koja je posljedica pandemije, dovela je nažalost i do povećanja broja korisnika.

– Moram reći kako je broj korisnika u evidenciji Caritasa bio između 700 i 750, to je broj koji se nama konstantno vrti, međutim sad uslijed ovih gospodarskih neprilika koje su se dogodile zapravo imamo porast od preko tisuću korisnika.- istaknula je Đurović o broju novih korisnika.

Iznimno aktivni su bili i u pomoći potresom pogođenoj Banovini pa su tako prvu nedjelju nakon potresa organizirali da cijela milostinja na razini Dubrovačke biskupije ide za potrebite na tom području, a tijekom cijelog siječnja župnici će omogućiti svojim vjernicima da ostavljaju svoje priloge. Odmah su dali i podračun Caritasa Dubrovačke biskupije na koji se može direktno uplatiti pomoć.

-Otvorili smo i donacijski telefon Hrvatskog Caritasa, pozvali smo ljude da i tamo uplaćuju šest kuna i 25 lipa i evo upravo smo danas objavili vijest kako je na razini Hrvatske preko sto tisuća ljudi nazvalo i doniralo taj iznos.- dodala je o iznosima prikupljenima za potresom pogođena područja.

Nije mogla izostaviti ni nepovjerenje koje se nažalost stvorilo prema institucijama ove vrste no smatra kako institucije postoje kako bi se pomoć mogla vršiti kontrolirano. Osvrnula se i na najveće izazove s kojima se susreću u radu, no naglasila je i kako je to iznimno plemenit poziv i rad iz velike ljubavi.

Cijeli razgovor s Marijom Đurović iz Caritasa Dubrovačke biskupije pogledajte od 34. minute.