Proteklu subotu i nedjelju, 29.8. i 30.8. 2020. godine održala se druga ovogodišnja, a ukupno sedma Ljetna škola male brodogradnje na otoku Lokrumu, koja je okupila 15-tak naših najmlađih sugrađana. Prvi dan se održala radionica brodomaketarstva, a drugi dan radionica mornarskih čvorova u masliniku na otoku Lokrum.

Radionicu brodomaketarstva je vodio nagrađivani dubrovački brodomaketar, voditelj Centra brodomaketarstva Mladen Mitić iz Modelarskog instituta Nave Dumins, a radionicu mornarskih čvorova je održao Lovre Peović iz Udruge Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ. Na radionici brodomaketarstva polaznici su izrađivali makete pasare i barke s kabinom i nadkabinom, koje su na kraju radionice nosili doma. Na radionici mornarskih čvorova polaznici su naučili vezivati osnovne čvorove, poput ženskog, muškog, zastavnog, vrznog čvora i pašnjaka. Tradicionalno nakon što su naučili vezivati osnovne čvorove, spojili su ih sve u jedan veliki konop i okušali se u povlačenju konopa. Osim tko će biti jači u potezanju gledalo se i hoće li se odvezati neki čvor. Na kraju radionice kako su polaznici bili zainteresirani za dodatne čvorove radili su privjeske za ključeve i narukvice od konopa.

Radionicama u sklopu Ljetne škole male brodogradnje na Lokrumu je iznova dokazana bliska povezanost brodogradnje i brodomaketarstva, te znanja vezivanja mornarskih čvorova. Brodomaketarstvo i mornarski čvorovi su izvrstan uvod uz sve djelatnosti povezane s morem.

Ljetna škola brodogradnje organizirana je u suradnji Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, Modelarskog instituta Nave Dumins, Društva brodomodelara “Argosy”, Udruge Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ, uz podršku Rezervata Lokrum. Radionicu brodomaketarstva potpomaže i Hrvatski savez brodomaketara sa maketama brodova za polaznike.