U okviru programa Mjeseca hrvatske knjige, koji se ove godine održava pod motom ‘Razlistaj se’ i posvećen je planeti Zemlji, Dubrovačke knjižnice su 17. listopada organizirale radionicu izrade prirodne kozmetike pod vodstvom Veronike Duda. Svoje višegodišnje iskustvo u izradi kozmetike na prirodnoj bazi, Duda je podijelila s polaznicima radionice, a nju je upravo zdravlje natjeralo da se vrati prirodnome.

– Koža je naš najveći organ i moj izbor je da na nju ne stavljam ništa što nije jestivo. Pri tome svakome ostavljam na izbor da koristi što želi. Današnja radionica je uvod u nekoliko jednostavnijih pripravaka koje svatko od može napraviti doma u vlastitoj kuhinji sa sastojcima koje već vjerojatno ima. Što je najvažnije svi ti sastojci su jestivi i ne bi trebalo biti negativnih efekata tih pripravaka – objasnila je Duda. Živi se u potrošačkom društvu, a cilj ove radionice bio je i osvijestiti polaznike o kupnji nekih proizvoda s polica trgovine samo zato jer je današnje društvo tako naučeno. Trebalo bi stati i razmisliti o tome što se kupuje i napokon početi čitati deklaracije proizvoda. – Najbolji način kako kontrolirati ono što unosimo i stavljamo na sebe je da sami to spravimo ili uzgojimo. Ovo danas što sam prezentirala nije ništa teže od pravljenja kolača i svatko to može savladati. Što se tiče spravljanja, isto je kao kod recepta za kolač, imamo omjere koji su određeni. Što se kasnije usavršavamo, shvaćamo kako treba pratiti temperaturu i točnu gramažu proizvoda kako bi iskoristili puni potencijal pripravka – istaknula je voditeljica radionice prirodne kozmetike Veronika Duda.

Na radionici su se izrađivali balzam za usne, dezodorans i pasta za zube, a svaki polaznik svoje pripravke odnio je kući zajedno s receptom.