U suradnji Centra za Integrativni Razvoj (CIR) i Dubrovačkih knjižnica, tjelesno orijentirana terapeutkinja i voditeljica CIR Dubrovnik škole, Olivera Drutter, održala je 17. rujna u ljetnikovcu Skočibuha predavanje pod naslovom “Sloboda i odgovornost spram tuđih i svojih očekivanja.

Drutter je objasnila kako su sloboda i odgovornost ‘dvije strane iste medalje’ i da ‘biti slobodan znači preuzeti odgovornost za svoje izbore’. Tamo gdje osoba ne preuzima odgovornost za svoj život, ne može se osjećati slobodno. Ako se ne može brinuti za svoje emocije, ako stalno očekuje da joj netko kaže što bi trebala raditi, kako bi se trebala ponašati i tko je ona u srži i ako traži potvrdu od drugih da vrijedi, onda osoba i upada u takve odnose gdje očekuje od drugih da mu oblikuju život. ‘Tu slobode nema’, ističe Drutter, dodavši kako je ‘najvažniji odnos koji imamo u životu – ljubav prema samom sebi’.

Pored potrebe da je čovjek siguran, prihvaćen, viđen, voljen, potreba za slobodom je jednako bitna za zdrav osjećaj sebe, osjećaj cjelovitosti i ispunjenosti. Generalno slobodu se može osjetiti kao „čežnja da možemo biti svoji – imati svoje JA“.Većina nas na nekim razinama još uvijek donosi odluke ili ih ne donosimo iz ranjenog dječjeg dijela kojeg često nismo svjesni. Taj ranjeni dio nas traži viđenost, prihvaćanje i nova zdravija iskustva. U odraslosti možemo uz pomoć terapeuta izgraditi jedan zdraviji, ugodniji i odgovorniji odnos prema sebi. A u radu s našim povredama potrebno je uključiti rad s tijelom jer u našim tijelima spavaju naše rane i naš lijek. Spava naša implicitna memorija i naša životna energija koja želi manifestaciju na jedan zdraviji i svrsishodniji način.

Ovo predavanje ujedno je bilo i uvod u istoimenu radionicu koja će se održati u subotu, 19. rujna od 9:00 do 13:00 . Svi zainteresirani mogu se prijaviti na 091 586 8107 ili na mail oledrutter@yahoo.com ili na messenger najkasnije do 18. rujna 2020. Adresa je WeDU yoga centar, Lapadska obala 6, Dubrovnik. Cijena radionice je 300 kn.