Izložba Skriveno blago Makedonije – Ljepota koja ne poznaje granice bit će otvorena u žitnici Rupe u srijedu, 23. rujna 2020. godine u 19.30 sati.

Dubrovački muzeji ovom izložbom predstavljaju bogatu tekstilnu, ali i drugu građu, prikupljenu na području Makedonije na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i tijekom 1950-ih i 1960-ih godina prošlog stoljeća, koja se kao dio kolekcija ili muzejskih zbirki sačuvala u Dubrovniku. Izložba je dio projekta osnaživanja međuinstitucionalne i međunarodne suradnje s Makedonijom te istraživanja tekstilnog rukotvorstva i njegovih transformacija koje prolazi u različitim kulturno-povijesnim zbiljama. Time se želi istaknuti doprinos hrvatskih istraživača u prikupljanju, zaštiti, očuvanju i prezentaciji makedonskih narodnih nošnji kao nacionalne kulturne baštine i zajedničkog dobra svih slavenskih naroda s područja jugoistočne Europe.

Bit će predstavljeni najvrjedniji primjerci makedonskog tradicijskog ruha i veza koji su u Dubrovačke muzeje pristigli sakupljačkim radom Jelke Miš te donacijom Komisije za kulturnu suradnju FNRJ. Uz muzejske izloške, na izložbi se predstavljaju i vrijedni primjerci iz fundusa FA Linđo, kao i privatnih kolekcionara.

Autorica izložbe je viša kustosica Branka Hajdić, stručni suradnici na izložbi muzejska savjetnica iz Instituta za zaštitu spomenika kulture i muzeja u Bitoli Nade Genevska Bračić, etnolog prof. dr. sc. Vladimir Janevski i kustos Ivica Kipre, dok postav izložbe potpisuje viša kustosica Ivona Michl. Izložba ostaje otvorena za javnost do 6. studenoga 2020.

Građani su pozvani da se i na ovom događanju pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera i da održavaju međusobni razmak.