Iako u Dubrovniku ima dovoljan broj arheologa uvijek su im pune ruke posla s obzirom kako je ovo područje prepuno arheoloških nalazišta. Arheolog Domagoj Perkić je rekao kako je šire dubrovačko područje iznimno zanimljivo, no često se nepravedno istraživalo samo uže gradsko područje. Dodao je kako je kriza utjecala i na financiranje njihovih istraživanje, no kako je za uvid stanja na terenu dovoljno malo dobre volje, ruksak i boca vode. Objasnio je i kako se može odrediti starost predmeta, a osvrnuo se i na veliku pažnju koju je i u svjetskim medijima izazvao pronalazak grčko – ilirske kacige na Pelješcu.

-Pelješac je izuzetno bogat arheološkim nalazištima. Tamo postoje i gradine i gomile koje na neki način odskaču od uobičajenih oblika. Krenuli smo s iskopavanjem jednog prostora, a imali smo i malo sreće što smo odmah pronašli grob koji nije pljačkan ni devastiran. U njemu su bili brojni nalazi, počevši od grčko-ilirske brončane kacige koja je gotovo u potpunosti sačuvana. Kaciga je iz četvrtog stoljeća prije Krista. Osim nje, u drugom dijelu komore je bilo oko 500 staklenih perli, brončanih fibula, keramičkih posuda, željeznih koplja i noževa. Riječ je o jednom izuzetno bogatom grobu ratnika.- istaknuo je govoreći o vrijednosti nalazišta na Pelješcu.

Perkić je i autor katalog zbirke ‘Svetačke medaljice, križevi i krunice iz fundusa Arheološkog muzeja u Dubrovniku’ koja predstavlja dio Zbirke kasnosrednjovjekovne i novovjekovne kamene, metalne i koštane građe. Dotaknuo se i razloga zbog kojih Dubrovnik nema stalnu postavu Arheološkog muzeja te se nada kako će gradska uprava uskoro uvidjeti koliko je to važno.

Cijeli razgovor s arheologom Domagojem Perkićem pogledajte od 32. minute videa.