Viša kustosica Kulturno- povijesnog muzeja Lucija Vuković je rekla kako je nedavno proslavljena 600. obljetnica ljekarne Domus Christi odraz duge ljekarničke tradicije kojom se naš grad može ponositi, a iz nekoliko spisa je vidljivo kako je ta tradicija čak i duža. Povijest ove ljekarne često je bila stavljena u drugi plan u usporedbi s nekim drugim ustanovama, no pruža niz zanimljivih crtica iz bogate dubrovačke povijesti.

-Zanimljiv je taj kontinuitet koji je i duži od 600 godina jer i na mjestu nekadašnjeg hospitala se danas nalazi neka vrsta moderne ubožnice, odnosno Dom za starije i nemoćne, jednako kao što se na Stradunu i danas nalazi ljekarna Domus Christi. Bila je to državna, potom privatna te ponovno podržavljena ljekarna koja je danas u privatnim rukama- istaknula je Vuković.

Svjedoči o visokoj svijesti o zdravstvenoj kulturi i razvijenoj ljekarničkoj praksi koja se razvijala po uzoru na susjednu Italiju čiji su medicinari dolazili raditi u dubrovački Domus Christi, potičući i Dubrovčane na školovanje za ovu profesiju.

-U jednom dijelu stalnog postava Dubrovačkih muzeja izložena je zbirka opreme stare ljekarne koja također ima jako zanimljivu povijest. Građani je mogu vidjeti u Kneževom dvoru u Kulturno- povijesnom muzeju. Radi se o više od dvjesto predmeta, jedna je zbirka keramike i porculana, a drugi dio se odnosi na laboratorijsku opremu.- dodala je govoreći o tome gdje građani mogu vidjeti ovu vrijednu zbirku.

Istaknula je kako zbirka privlači i velik broj turista prilikom posjeta Dubrovniku, koje oduševljava bogata povijest našeg grada.

Cijeli razgovor s višom kustosicom Kulturno-povijesnog muzeja Lucijom Vuković pogledajte od 22. minute.