U protekla 24 sata zabilježeno je 1.098 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5.794. Među njima je 2.251 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 194 pacijenta. U protekla 24 sata oporavilo se 1.538 osoba, a testirano je njih 6.742.

Na konferenciji za medije šef nacionalnog stožera Davor Božinović objavio je kako se mjere produžuju do 31. siječnja.

‘Imajući u vidu našu situaciju i situaciju u europskom okruženju, nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi. Produžuju se do 31. siječnja. Radi se o tri odluke’, kazao je Božinović, a prenosi N1.

To znači da do daljnjeg ostaju zatvoreni svi ugostiteljski objekti, teretane, ograničen je broj putnika u javnom prijevozu.

“Činjenica je da ulazimo u najhladnije razdoblje godine koje je zbog očekivano dužeg boravka u zatvorenom prostoru može utjecati na brzinu širenja virusa. Stoga upravo sada oramo biti još svjesni toga rizika i važnosti samodiscipline u provođenju temeljnih epidmioloških preporuka”, dodao je Božinović.

‘Mi imamo pozitivne trendove. Kazali smo već još uvijek ne možemo podvući crti iza eventualnih posljedica povećanih okupljanja tijekom blagdana, ali posebno vezano za situaciju sa potresom.

Morali smo uzeti u obzir da činjenica da onaj dio koji smo dogovorili sa sindikatim, HUP-om i sl. a vezano je za poticaj da radnici koriste godišnji. Od ponedjeljka očekujemo povratak na radna mjesta, to će povećati mobilnost a to je jedan od faktora za širenje zaraze.

U sljedećm razdoblju razgovarat ćemo o tome što s nastavkom školske godine’, rekao je Božinović.