Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera članovi su se osvrnuli na dinamiku cijepljenja.

“Nije sve samo politika. Ovo je novo cjepivo, treba veliki kapacitet proizvodnje, a to je zahtjevan posao. Treba pratiti i kontrolirati što je skupo i zahtjevno. Ako nešto u procesu proizvodnje od brojnih kontrola treba ponoviti ili nešto nije u redu, treba dodatnog vremena. Ne postoji proizvođač kojem su sve serije savršene. To su dodatni problemi i o može biti jedan od razloga zbog kojeg će i isporuke cjepiva kasniti”, objasnila je Markotić.

“Nismo zadovoljni dinamikom, to je daleko od obećanog. Dodatno nam se otežava jer su nam dane veće količine na početku pa nam se sad količine smanjuju što otežava provedbu plana cijepljenja. Uspjet ćemo u tome, da ne bi netko mislio da nećemo. No morat ćemo obustaviti nova cijepljenja jer nemamo dovoljno da počinjemo nova cijepljenja s Pfizerom. Moderna je također odustala od doza koje je u početku obećala, s tim da su nas jučer obavijestili da će i kasniti tjedan dana sa sljedećom isporukom.

Razgovarali smo s Komisijom, kontinuirano tražimo svoja prava, da isporuče obećano i povećaju količine barema na neki dio onoga što su obećavali. Pokušaji su zasad na tome ostali. Sad smo u situaciji da moramo restrukturirati plan cijepljenja. U ovom trenutku nemamo Pfizerovog cjepiva dovoljno da proširujemo populaciju koju smo cijepili prvom dozom, nego Pfizer čuvao za docjepljivanje i čekamo polovicu drugog mjeseca kad su obećali neke količine.

Moderna je obećala nakon kašnjenja da će iza 1. 2. isporučiti obećano, to bi bilo više od 11.000 doza. Imamo naznake iz EU da će nešto od obećanih donacija stići od Moderne pa ćemo iskoristiti za daljnje proširenje cijepljenja populacije. Što se tiče AstraZenece, i dalje stoji da će se regstrirati 29. 1. i brzo će nakon toga početi distribucija, a oni su dostavili kočine Komisiji koja radi raspodjelu,” dodao je Capak.

“Bilo je više dokumenata u kojem se apelirao na zemlje članice da se prepoznaju brzi antigenski testovi da se na granicama ne moraju raditi PCR-ovi. Mslim da se ide prema tome, ali nisam svjestan da postoji dokument koji na to obavezuje”, rekao je, a prenosi N1.