Dana 13. lipnja 2019. u 11 sati u polupraznoj gradskoj vijećnici održana su javna izlaganja o Prijedlogu IV. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika te o Prijedlogu IV. Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana.

Važeći GUP, monstruozna neman nastala u laboratoriju Šuica &Vlahušić Co. po diktatu
građevinske mafije, prozvan je “ubojicom prostora”. Zašto onda na javnoj raspravi nije bilo
zainteresiranih građana??!! Odgovor je dosta jednostavan. Svakome tko je pročitao da su “navedene izmjene i dopune jedine izmjene i dopune koje će se sukladno Odluci o izradi obaviti ovim postupkom, pa se zahtjevi i primjedbe izvan ovako utvrđenog opsega ne mogu razmatrati, niti će se mijenjati druga rješenja u tekstualnom i kartografskom dijelu predmetnih planova” bilo je jasno da je građanima unaprijed onemogućeno govoriti o onome što ih doista muči i što se neodgodivo odavno trebalo mijenjati i rješavati.

Još 20. siječnja 2019. godine Gradonačelnik Franković je na svom facebook profilu izjavio, a mediji potom objavili sljedeće: “… Stoga ćemo žurno pokrenuti izmjene i dopune GUP-a, ne kako bi osigurali nove zone građenja nego upravo suprotno, kako bi ograničili ono što su posljednje izmjene i dopune GUP-a Grada Dubrovnika dozvolile i kako bi konačno rekli građevinskom lobiju DOSTA JE BILO.”

Proteklo je 6 mjeseci od navedene izjave. Zainteresirani i zabrinuti građani su napokon
dočekali izmjene i dopune GUP-a. U njima, međutim, ni traga rješenjima kojima bi “rekli
građevinskom lobiju DOSTA JE BILO.” Niti traga smanjenju katnosti, smanjenju postotka izgradivosti, ništa od očuvanja zelenih zona… ništa što bi, barem interventno do donošenja
Konzervatorskih podloga buffer zone, od daljnje devastacije prostora spriječilo ono što se spriječiti može.

U šest mjeseci od DOSTA JE BILO, umjesto da po hitnom postupku počne pripremati izmjene GUP-a “kako bi ograničili ono što su posljednje izmjene i dopune GUP-a Grada Dubrovnika dozvolile” gradonačelnik Franković svoje historijsko NE građevinskom lobiju izrekao je novim točkastim izmjenama kojima se otvaraju nova gradilišta.

Vrijeme prolazi, dozvole se izdavaju, beton ždere prostor, mafija zarađuje, a Gradonačelnik
“oštri noževe i priča gluposti”. I očekuje da ga građani u 11 sati ujutro radnim danom dođu
slušati.