Prisustvovali smo dana 08.veljače 2021.godine na Javnom izlaganju Plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika u Gradskoj velikoj vijećnici s početkom u 11.00 sati.
Plan upravljanja izrađen je s ciljem stvaranja pretpostavki za upravljanje zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika, kako bi se očuvala i unaprijedila svojstva izvanredne vijednosti pod zaštitom UNESCO-a. Uz istodobno očuvanje i razvijanje suvremenog života Grada i njegovih građana na održivim postavkama.
Opće je poznato da je spomenička cjelina grada Dubrovnika pod zaštitom UNESCO-a od davne 1979.godine.Isto tako na javnom izlaganju je spomenuto da je 2002.godine u Budimpešti donešena europska deklaracija o planu upravljanja zaštićenim spomeničkim cjelinama. Iz ovoga je vidljivo, da je naša gradska uprava zakasnila najmanje 19(devetnaest) godina. Obzirom da je plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom temeljni pravni akt na kojem počivaju sve daljnje buduće odluke i intervencije na tom zaštićenom prostoru, te kako se nije na vrijeme donijelo takav plan sukladan toj deklaraciji i smjernicama UNESCO-a, taj naš jedini i veličanstveni spomenik kulture, umjetnosti i civilizacijskih dosega od početka do danas, po kojem je i cijela Hrvatska država prepoznata i te kako u svijetu, jednostavno je u dobroj mjeri devastiran. Tako da ovaj zakašnjeli plan ,iako je u većem djelu dobro napisan, neće u znatnoj mjeri promijeniti sadašnje apsolutno neprimjereno stanje za normalan život preostalih stanovnika te spomeničke zaštićene cjeline.
I zbog nedostatka tog plana, nije postojala niti gradska odluka o nadzoru i kontroli spomenute cjeline (kvalitetni inspekcijski nadzor), pa je taj prostor stihijski „uređivan” i „dotjerivan” po individualnim potrebama i nahođenjima novih vlasnika nekretnina-apartmana(klime na pročeljima, pvc stolarija, bankomati, itd).A povezano s tim, i brojni stanovnici te zaštićene cjeline, obzirom da nisu imali osigurane normalne i održive uvjete za svakodnevni život, bili su prisiljeni napuštati svoja višestoljetna ognjišta, i odlaziti izvan grada. I stari grad je pretvoren u hladno polunapušteno apartmansko naselje. Što je najbolje došlo do izražaja u godini Covid pandemije 2020.oj,kad je izostao turizam. Grad je izgledao i u turističkoj sezoni, sablasno prazan kao u” Zoni sumraka”.