FCW

DORH je objavio kako su zbog razbojništva u Zračnoj luci Dubrovnik optuženi Antun Katušić i državljanka Bosanke. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1974.) zbog počinjenja kaznenog djela prikrivanja iz članka 244. Kaznenog zakona i kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavka 2. u svezi stavka 1. KZ-a, te protiv državljanke Bosne i Hercegovine (1980.) zbog počinjenja kaznenog djela pomaganja u razbojništvu iz članka 230. stavka 2. u svezi stavka 1. i u vezi s člankom 38. KZ-a počinjenog na štetu pravne osobe iz Dubrovnika. (19. 3. 2020.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je tijekom listopada 2019. godine, a okrivljenica od listopada 2019. od 25. siječnja 2020., po prethodnom dogovoru da uz prijetnju oružjem uzmu novac, počinili navedena kaznena djela, pri čemu je okrivljenica htjela mu pomoći u počinjenju kaznenog djela razbojništva na štetu pravne osobe.
Tereti ih se da su zajedno došli u Dubrovnik radi stvaranja uvjeta i podjele uloga u činjenju naznačenog kaznenog djela, te je okrivljenica dovela osobu iz Bosne i Hercegovine, za sudjelovanje u činjenju planiranog kaznenog djela. Prethodno je okrivljenik uzeo motocikl za kojeg je znao da je otuđen kako bi ga koristio za počinjenje kaznenog djela. Dvoje državljana Bosne i Hercegovine su 21. listopada 2019. na motociklu, uz prijetnju oružjem, od djelatnika pravne osobe uzeli novac u vrijeme dok je okrivljenik pratio događaj i bio spreman u slučaju potrebe pomaganja u bijegu. Okrivljenica je, nakon počinjenja kaznenog djela, u objektu u Dubrovniku u kojem je boravila do 24. listopada 2019., koji je poslužio za skrivanje oružja kojim je počinjeno kazneno djelo, 25. siječnja 2020. došla u Dubrovnik kako bi odnijela oružje skriveno u sobi koju je prethodno koristila, no u tome su ju spriječili policijski službenici koji su u skrivenom prostoru pronašli dva pištolja s pripadajućim spremnikom i streljivom.

Državno odvjetništvo predložilo je produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika (1974.) na temelju članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku, kao i protiv okrivljenice (1980.) na temelju članka 123. stavak 1. i 3. Zakona o kaznenom postupku.

Državno odvjetništvo je, nakon provedene istrage, donijelo rješenje o obustavi istrage protiv hrvatskog državljanina (1994.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavka 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona budući da nije utvrđena osnovana sumnja da je počinio kazneno djelo razbojništva na štetu pravne osobe iz Dubrovnika.

Komentiraj

FCW