Optužno vijeće u slučaju tragičnog događaja u hidroelektrani Dubrovnik u Platu sastalo se ponovno danas.

Tužitelji, koje zastupa odvjetnica Doris Košta ostali su u optunosti kod svog prijedloga tužbe.

Drugookrivljenog Nikolu Rukavinu zastupa Čedo Prodanović.

‘Naša osnovna premisa je da je tijekom istrage Državno odvjetništvo propustilo utvrditi bitne činjenice na temelju kojih inače bazira optužnicu. Naš prijedlog je išao u smjeru da bez provođenja građevinskog i dodatnog požarnog vještačenja, se ne može poduprijeti teza tužilaštva o kaznenoj odgovornosti’, rekao je Prodanović.

Gordan Preglej, odvjetnik trećeokrivljenog Željka Starmana, bivšeg šefa HEP proizvodnje kazao je kako je nužno da se utvrde činjenice i uzrok požara, no tvrdi kako je puno primjedbi koje bi Optužno vijeće trebalo usvojiti jer se nisu jasno definirale distinkcije između projekata koji sežu još u 2005. godinu.

‘U odnosu na mog branjenika radi se o situaciji koja nije uopće obuhvaćena uputom za građevinske dozvole. To je potpuno odvojeno od svega ovoga što se tu događalo. Pričamo o odvojenoj situaciji, potpuno odvojenom projektu’, kazao je Preglej.

Prema procjeni odvjetnika Zvonimira Hodaka, koji zastupa četvrtookrivlejnog Miljenka Vučića, optužnica će biti potvrđena.

‘Tek nakon toga možemo razgovarati pravno-relevantno pred raspravnim vijećem’, kazao je Hodak te dodao kako glavnu raspravu pred Županijskim sudom u Dubrovniku očekuje kroz četiri do pet mjeseci.

Podsjetimo, 1. siječnja 2019. došlo je do tragičnog požara u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu. Živote su tad izgubili Davor Pozniak, Mato Maškarić i Ivica Zvrko.

Detalje donosimo u Dnevniku Dubrovačke televizije u 18 sati.