Dalmaciju je danas oko 22 sata pogodio jači potres. Iako su prve informacije govorile da je magnituda 5.1 po Richteru, Seizmološka služba objavila je da je magnituda 4.6 po Richteru, a epicentar na Kamešnici, 40 kilometara sjeveroistočno od Splita. Potres se dogodio u 21:57.

Podsjetimo, potres koji je razorio Petrinju je iznosio 6,4 stupnjeva, a u Zagrebu 5.5.

“U Trilju su se oglasile sirene”, javljaju čitatelji portala DalmacijaDanas. Na mosorskom području ima dojava da su kupe s nekih krovova padale na tlo.

Donosimo vam neke od komentara čitatelja portaa DalmacijaDanas iz Splita, Dalmatinske zagore, doline Neretve i šireg splitskog područja:

“Sinjsko područje, bilo je strašno”

“Dugopolje, užasno se osjetilo, izletjeli smo iz kuće”

“Dijelovi kuće su padali na istoku Splita”

“Centar Splita, užasno nešto”,

“Trilj, osjetio se kao bomba”

“Drniš, strašno je treslo”

“Užasno je bilo kod Imotskog”, neki su od komentara čitatelja portala DalmacijaDanas.

Građani po društvenim mrežama pišu da se potres jako osjetio.

“Kaštela: 7,8 sekundi treslo, samo je pojačavalo. Jako neugodan osjećaj. Prije potresa čula se tutnjava jako duboko pod zemljom samo se pojačavalo i onda je udrilo jako podrhtavanje”, “Strašan udar, osjetio se u dva vala. Strašan osjećaj nelagode, iako se baš i ne bojim potresa”, “U Varošu se osjetilo vrlo jako, počelo sporo, onda 15 sekundi treslo ko ludo”, “Osjetio se i u Posusju, Hercegovina. Dobro zatreslo”, samo su neka od svjedočanstava stanovnika, piše Index.

Najjače se potres osjetio na sinjskom području te na području Trilja.

“Sjedili smo u kafiću. Prvo se čula “grmljavina” i čuo se zvuk sličan eksploziji. Jako je zatreslo i svi smo pobjegli vani. U tom trenutku nestalo je javne rasvjete, a onda su se začule sirene”, kazao je čitatelj Dalmacije Danas iz Trilja.

Dežurni vatrogasac u Splitu za Slobodnu Dalmaciju je kazao kako ih do sada nitko od građana nije zvao niti prijavio neku štetu.

Poziva nije bilo ni u dežurnom centru Javne vatrogasne postrojbe Grada Sinja.

Ivošević: Pozivam građane da ostanu smireni

Zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević pozvao je ljude da ostanu mirni i rekao da su gradske službe spremne za djelovanje.

“U Splitu zasad nema prijavljene štete niti ozljeđenih. Nadamo se da će tako i ostati. Pozivam građane da ostanu smireni i prate službene upute o postupanju u slučaju potresa.Naše službe su spremne i ukoliko neka od susjednih općina bude trebala pomoć na raspolaganju smo”, rekao je Ivošević za Index.

 

USKORO OPŠIRNIJE