FCW

Brod Bourbon Rhode potonuo je na Atlantiku u subotu u kasnim popodnevnim satima po našem vremenu nakon što ga je zahvatio uragan.

Na brodu je bilo 14 članova posade. Troje ih je pronađeno, a za 11 se još traga. Kapetan potonulog broda je Dino Miškić iz Šibenika.

Ministarstvo je sinoć objavilo kako po informacijama kojima raspolažu osim kapetana među članovima posade potonulog broda nema drugih hrvatskih državljana.

Nakon havarije u pomoć su poslani brodovi iz najbliže luke, a Francuska mornarica je poslala avion Falcon 50 iz kojeg su identificirani pomorci u čamcu. Oni su zbrinuti na komercijalnom brodu koji je priskočio u pomoć.

Službenik ministarstva vanjskih poslova Ukrajine na Twitteru je potvrdio da su dva od tri spašena člana posade Ukrajinci. Nacionalnost trećeg spašenog člana posade još nije poznata.

“Trojicu mornara preuzeo je liječnički tim trgovačkog broda koji je stigao u pomoć i trenutačno su na promatranju”, navodi se u priopćenju.

Zbog mraka je sinoć prekinuta akcija traganja za nestalim pomorcima iz zraka. Na mjesto nesreće poslan je i zrakoplov američkog Nacionalnog centra za uragane, kao i fregata s helikopterom.

Brod je bio na putu za Gvajanu, a probleme mu je stvorio uragan Lorenzo. Spašavanje Bourbon Rhodea počelo je 26. rujna.

Rano u subotu ujutro, drugog dana spašavanja, objavljeno je da je voda počela prodirati u brod, a u kasnim popodnevnim satima stigla je vijest da je brod potonuo. Mobilizirane spasilačke ekipe pronašle su čamac za spašavanje s 3 člana posade, a uočio ga je zrakoplov Falcon 50 (francuske ratne mornarice) koji je posebno opremljen za takve zadaće, priopćila je kompanija.

Nekoliko trgovačkih brodova skrenuto je s rute kako bi pružili pomoć, naveo je Bourbon.

Komentiraj

FCW