Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 28. ožujka 2022., donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1975.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teškog ubojstva iz članka 111. toč. 4. Kaznenog zakona, kazneno djelo ubojstva iz članka 110. KZ-a i kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. st. 1. KZ-a.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 47-godišnjak 25. ožujka 2022. oko 7:40 sati u Pločama (Trg bana Josipa Jelačića), u namjeri da liši života dijete (2005.), iz automatske puške ispalio više hitaca prema njemu te je dijete preminulo na mjestu događaja uslijed zadobivenih prostrijelnih ozljeda.

Osnovano se sumnja i da je istog dana oko 7:55 sati u Pločama, u namjeri da liši života svog brata (1971.), ispalio iz iste automatske puške više hitaca u njegovom smjeru zadavši mu više prostrijelnih ozljeda uslijed kojih brat preminuo.

Osnovano se sumnja da je okrivljeni 47-godišnjak pri počinjenju navedenih kaznenih djela koristio automatsku pušku s većim brojem streljiva i da je u obiteljskoj kući u Pločama držao više desetaka komada streljiva, a čije posjedovanje je građanima zabranjeno sukladno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja.

Sudac istrage nadležnog suda odredio je istražni zatvor protiv okrivljenika u trajanju od mjesec dana iz osnova propisanih u članku 123. stavak 1. točka 3. i 4. Zakona o kaznenom postupku.