Na 37. sjednici Gradskog vijeća bilo je govora i o groblju Dubac, točnije o Odluci o groblju Dubac, zajedničkom obavljanju komunalnih djelatnosti i o povjeravanju obavljanja komunalnih djelatnosti unutar groblja. U ime predlagatelja govorio je Zlatko Uršić, pročelnik UO za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu.

Pročelnik je uvodno rekao kako je groblje izgrađeno sa 76 posto sredstava Grada te kako građani Dubrovnika u tom postotku imaju pravo korištenja grobnica. Rekao je kako je provedeno javno savjetovanje i da nije bilo primjedbi. O zajedničkom obavljanju komunalnih djelatnosti, rekao je kako je to jedinstveno, da su općina i grad zajedno u takvom projektu.

Nikša Selmani (Srđ je Grad) – Ukratko ću samo reći četiri osnove gdje ne možemo s ovom odlukom biti zadovoljni, prvenstveno tehničke naravi. Sami ste primijetili neke od njih i one su po nama bitne, mogu vam ostale koje ovdje nemam dostaviti. Važno je reći, gdje mi smatramo da postoji nezakonit dio te odluke, a to je da može biti više uprava groblja na jedinici lokalne samouprave, moguće je biti samo jedna.Premda je grad vlasnik i općina u suvlasništvu, ovo je solomonsko rješenje koje nije u skladu sa zakonom. Groblje Dubac je isključivo vlasništvo općine Župa dubrovačka i ako želite o bilo čemu razgovarati morate u općinu. Građani plaćaju dva puta za nešto. Prvo je što je grad to sufinancirao, a onda im se naplaćuje i grobno mjesto dakle dva puta plaćaju za to. Naše mišljenje je, mislimo da je odluka nedorečena i u jednom dijelu nije u skladu sa zakonom. Nama je u interesu da građani nađu svoje mjesto i ne bismo htjeli da se rodi neki problem i da se ljudi nađu u neugodnoj situaciji.

Zlatko Uršić (pročelnik) – Vrlo ću rado prihvatiti vaše sugestije. Ostao sam dužan na dva pitanja. To je više upravitelja groblja. Tko će upravljati grobljima na području općine Župa dubrovačka – da li će to biti trgovačko društvo Groblje Dubac ili netko drugi, to vam ne mogu reći. A općina će se pobrinuti da ne dođe u situacije da dođe u neku situaciju da radi nešto nepropisno. To je posebno groblje jer se tu ukapaju stanovnici dvije jedinice lokalne samouprave i zahtjeva posebnu regulativu. Ove dvije odluke koje su nam predložene ne postoje u Hrvatskoj, mi imamo samo zakonsku regulativu koja nam to omogućava. Niste pravo to vezano za dva plaćanja. Nemojmo brkati pojmove jer je grad uložio dosta. U svakom slučaju, nebitno koliko je grad uložio, građani bi morali platiti svoje grobno mjesto.

Marko Potrebica (HDZ) – imate situaciju da smo mi više uložili nego što ćemo dobiti, ali prošla baka s kolačima. Ovdje nisam vidio ima li Grad Dubrovnik imenovat nekoga, koji je naš upravljački kontrolni mehanizam? Ne želim da nam se dogodi da pokvarimo odnose s prijateljima iz Župe dubrovačke. Previše novaca za plemenitu stvar, a premalo upravljačkih prava. Ja na to 2012. i 2’13. ne bih pristao.

Uršić – jedan dio ovih odnosa riješit će se ugovorom. Što se tiče upravljačkih prava, 51-49 Župa dubrovačka – Dubrovnik. Netko iz Grada Dubrovnika je obično i predsjednik Nadzornog odbora. Mi smo se pobrinuli za mehanizam vezano za cjenike, sve to mora proći suglasnost nadzornog odbora. Ova uslužna komunalna djelatnost ukopa i kremacije u principu se odnosi samo na ukop i ispraćaj. Sve ostalo je na tržištu. Boninovo obavlja 90 posto takvih poslova na području grada i susjednih općina. Drugih odredbi ugovora nemamo.

Maro Kristić (MOST) – zašto sad donosimo ove odluke? Pretpostavljam jer se ide u prodaju grobnih mjesta. Koliko će koštati grobno mjesto – postoje tri parametra i nekoliko kategorija, ali meni se čini od 35 do 50 tisuća kuna bez PDV-a.

Uršić – ne znam je li tko od vijećnika vidio kad je bilo iskazivanje interesa, tad su bile nacrtane grobnice. Mislim da će cijene biti na tom nivou. Ove godine se mislilo krenuti s dodjelom grobnih mjesta na korištenje s time da bi se dio odmah, a dio po izgradnji grobnice uplatio.

Sve tri odluke sz usvojene.