Tijekom točke o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) zaiskrilo je na projektu Malog Straduna na Babinom kuku. Podsjetimo upravo zbog tog projekta, gradonačelnik Mato Franković svojedobno je komentirao ‘kako se gradska uprava othrvala građevinskom lobiju kad je prekinuta suradnja s vijećnikom Sršen-Kristić’

Maro Kristić

-Da nije prostor od javnog interesa Grad ne bi pristao na natječaj. Što se tiče same infrastrukture i problema, valjda će se rješavati u okviru građevinske dozvole. Ti se projekti rekonstruiraju. Međutim dodatno normirati nešto što je utvrđeno GUP-om je nemoguće i protuzakonito. Vrijeme će pokazati. Inzistiram da se glasa o ovom amandmanu.

Mato Franković
– Pozivam sve da ne prihvate ovaj amandman.

Ivan Maslać
– Logičnije da ide jedna lokacijska dozvola nego segmentirano. Vidio sam što se događa na Babinom kuku. Te ljude nije briga za javni interes. Uopće ih ne interesira hoće li građevinskim radovima tjerati goste.

Marko Potrebica
-Meni cijelo vrijeme para uši javni interes. Tamo postoji Mali Stradun. Ulica je  od Valamara uknjižena u ovom trenutku. S lijeve i desne strane su zgrade u vlasništvu Valamara i 13 obitelji koji žele nadođontati pjan gore. Razumijem naše sugrađane i uvijek sam na strani njih. No koji je javni interes da on nadođonta kuću. Ja tu ne vidim javni interes nego isključivo privatni interes.
Valamar vjerojatno želi nadograditi na svoju kuću, oni na svoju. Nisam za to da ljude stopiramo ako je sve u skladu s vizurama, ali ne vidim tu javni interes.

Maro Kristić
-Taj javni interes je Grad deklarirao pristavši na idejno arhitektonski urbanistički natječaj. Ne razumijem što nije javni interes?  Sad ispada da se ja borim za interes 13 ljudi. Poništimo to, vratimo ljudima pare. Ja vam ne imputiram ništa.

Mato Franković

-Sad već pola sata raspravljamo o činjenici da želimo uvesti red u prostor. Javni interes je da vizura cijelog tog prostora bude primjerena zbog čega je proveden natječaj koji će se kroz izmjene GUP-a analizirati. Javni interes je da vizura bude sukladna . Sve drugo je isključivo privatni interes. Zbog čega netko toliko silno i gorljivo želi zaustaviti javni interes? Tko je vijećniku Kristiću rekao da će se izdati jedinstvena lokacijska dozvola. Čija je to fikcija? Zbog čega je to problem?

Marko Potrebica

-Odakle vama ta jedinstvena lokacijska dozvola? I dalje ne vidim javni interes u činjenici da će netko nadođontat kuću. Znam da se vodila rasprava na povjerenstvima smiju li tamo biti apartmani i sad u konačnici kad su odradili idejno arhitektonsko urbanistički natječaj uz potvrdu Zagreba sad se vraća nama kao da mi to stopiramo. Nije mi jasno zašto tolika frka? Nemojmo sad nadogradnju nečije kuće gurati pod javni interes. Nemojte me uvjeravati u to.

Maro Kristić

-Dakle idejno arhitektonsko urbanistički natječaj – to nisu u pitanju samo apartmani. Nisu oni svi išli smjeru da uređuju apartmane i to je mogao vidjeti svatko tko je

Mato Franković

-Dosta je toga Babinog kuka. To nije javni interes. Ako ste nekome dali riječ, povucite je, blamirate se bez potrebe.

Terezina Orlić

-Što imamo protiv privatnih investicija? Od 11 mjeseca 2017. do 2. mjeseca 2020. traje zakonska procedura. GUP je vrlo jasno propisao što se sve može otvoriti i raditi. Jedan manji dio su apartmani a drugo sadržaji koji su nam svima potrebni. Sve je rađeno po zakonu. Veliki igrač grupacija Valamar koji imaju izuzetne kapacitete, ljudski potencijal dio su naše turističke ponude. Oni traže s obzirom na 32 vlasničke čestice idemo ih objediniti pa radimo 10 funkcionalnih jedinica za koje je potrebna građevinska dozvola. Valamar ima tri čestice i traže 2017. jedinstvenu građevinsku dozvolu. Nije ovo prvi primjer da veliki igrači žele zaustaviti male igrače. Ove obitelji su mali poduzetnici. Sada se pitam, ako je ovo sve točno što sam iščitala iz materijala od udruge kojeg su svi dobili u petak, ja se sada pitam kome je sada potrebno (sve su zakonske procedure izvršene). Ta Udruga nam prijeti sudskim procesima. Treba li se upustiti u još jednu sudsku trakavicu kako bi odvjetnici imali od čega živjeti, a mi bi sve plaćali ukoliko izgubimo. Zar nije dovoljna frustrtacija svakog poduzetnika čekanje na sve papire i kakvu poruku šaljemo investitorima? Kakav je odnos nas svih prema našim sugrađanima? Bez obzira što se netko čudi zašto sam ja ovo potpisala, potpisala sam iz razloga što sam materijal dobila u petak i malo bolje ga pogledala. Ovo sve ostalo podržavam, treba uvesti reda u prostor. Hoćemo li sada zbog interesa velikih ulaziti u neku drugačiju priču?

Mato Franković
– Sreća božja da imamo većinu da možemo usvojiti izmjene i dopune GUP-a. Da vam ne govorim što će doći kad dođu generalne izmjene onda će Vojko V pjevati ‘kako to kako to’, a svi će govoriti da nemaju nikakvog interesa.

Terezina Orlić
-Poštovani gradonačelniče doista nemam interesa. A što bi bilo čudno ako sam pročitala te materijale. To je obveza svih nas vijećnika.

Mato Franković

– Samo ću ponoviti ‘kako to – kako to’

Zdenko Medović

Mali Stradun neće biti blokiran, on je u zakonskoj proceduri. U upravnom odjelu za izdavanje dozvola ne radi se ništa drugo nego se provodi upravni postupak i provest će se do kraja. Svi će imati pravo sudjelovati i imati pravo na žalbu.

Nikša Selmani

-Kao potpisnik ovog amandmana dužan sam reći zašto sam ga potpisao. Mi smo vrlo senzibilizirani oko GUP-a. Ono što smo vidjeli da je problem to je da su neki pojmovi preapstraktni. Slična stvar je i u drugim točkama. Nama do kraja nisu jasne intencije svih tih izmjena, međutim vjerujući arhitektima mi vjerujemo da će ovo ići u pozitivnom pravcu.

Ali zašto smo oko Malog Straduna došli u dvojbu. Da nam postane jasno što je detaljna razrada. Već za šest građevinskih cjelina izdane građevinske dozvole. Danas smo čuli da to znači pitanje infrastrukture, elektropskrbe i parkiranja.

Maro Kristić

-Mislim da je  jedan dobar dio vlasnika  pokrenuo zahtjev za izdavanje građevinskih dozvola Ne vidim u čemu je problem.. Moramo na to gledati kao na projekt od javnog interesa, nama su mali poduzetnici od javnog interesa.

Mato Franković

-Ponovit ću riječi Vojka V ‘kako to kako to’

Marko Potrebica

-Kako to kako to