Prilikom rasprave o Izmjenama i dopunama proračuna za ovu godinu, zaiskrilo je između gradonačelnika Mata Frankovića i nezavisne vijećnice Matije Čale Mratović.

ČALE MRATOVIĆ (nez.) – 15.57 – dogodine se nećemo moći zadužiti ne zato što je pacijent mrtav nego zbog omjera zaduživanja to nećemo moći. Kad slušam gradonačelnika, djeluje da uz ova zaduženja nitko ne bi mogao ostvariti ove projekte. Ja kaže da bi.

FRANKOVIĆ – 16.01 – ja sam sad čuo optužbu koja vam je možda promakla, ali je nečuvena. Vijećnica je izjavila da je neki drugi gradonačelnik na vlasti da bi cijene u javnoj nabavi bile manje i povoljnije. Ona želi da gradonačelnik sudjeluje u postupcima javne nabave? Podsjećam da je jedan takav danas u Remetincu. Gradonačelniku Velike Gorice Barišiću upravo stavljaju kao krimen činjenicu da je razgovarajući s ponuditeljima uspio da se nudi niža ponuda. Ne mogu vjerovati da vijećnica kaže da će onaj kojega ona favorizira za gradonačelnika smanjiti iznose javne nabave. Vjerojatno ste imali uspješniji model. Ja niti koga što pitam niti o tome razgovaram. Ne miješam se jer to nije moj posao. Vi ste rekli nešto nečuveno. A o kreditnim zaduženjima – sjećate li se jednog rebalansa proračuna u kojem je bilo predloženo da se Grad zaduži za 40 milijuna kuna kojima je trebalo platiti Ragusa parkingu. Grad je trebao kolabirat ako to ne platimo. Sreća Božja da to nismo uzeli. Nismo uzeli, a što se dogodilo – ništa. Je li mač doletio odsjekao nam glavu – nije. A što bi bilo da jesmo i platili Ragusa parking? Gdje bi pošle te pare, kod koga? Zato Čale Mratović, znam da ste naučeni na drugačije, ali ti obrasci su danas imali suđenje u Splitu.

ČALE MRATOVIĆ – 16.05 – jesam rekla da bi možda bilo jeftinije, ali i da bi možda bilo skuplje. Sve je relativno kad uzimate kredit. Nije mi bila namjera da vam inputiram bilo što, komentirala sam situaciju da je to nemoguće predvidjeti. Ali da bi i neki drugi gradonačelnik s ovoliko novca napraviti ovoliko projekata, kod toga stojim. Ova vaša mantra da vi to jedini možete ne stoji.

FRANKOVIĆ – 16.06 – ja sam samo kotačić u lancu, ne realiziram ja te projekte. Kažete mogli su po nižoj cijeni. Koji su to projekti koji su se mogli realizirati, a mi smo ih odbili?

ČALE MRATOVIĆ – 16.07 – da su oni započeti ranije, započelo bi se i projektiranje i sve ostalo. Nije se na vrijeme ušlo u investiciju i izgubilo se. Spominjete OŠ Montovjerna, ali koliko ste na nju potrošili? Naravno da su tu uvjeti tržišta, ali je pitanje i kad se što radi.

FRANKOVIĆ – niste spomenuli projekt jer ga nije ni bilo. Ni za OŠ Montovjerna ni za ostale. Bilo je za Ilijinu glavicu, građevinska dozvola iz 80-ih. Još nije dobila uporabnu dozvolu jer je rađeno na divlje.

ČALE MRATOVIĆ – 16.09 – što god da ste počeli prije raditi bilo bi jeftinije (referirajući se na OŠ Montovjerna).