U organizaciji Dubrovačke razvojne agencije DURA, a pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i ove godine popularni DKKI objedinjuje dubrovačku kreativnu scenu: od arhitekture, dizajna, filma, glazbe, informacijsko-komunikacijskih tehnologija, kazališta, likovne umjetnosti, fotografije i književnosti.

‘Veseli nas da je otvaranje upriličeno ovdje, u prostorima TUP-a, koje Grad Dubrovnik vidi upravo kao dom kreativcima. S takvom smo ga namjerom i kupili prošle godine, kada je također dio programa Dana kreativnih i kulturnih industrija održan u ovom kompleksu. Ovo današnje događanje potvrđuje da je TUP već zaživio kao novo mjesto društvenog okupljanja, koje promiče lokalne kreativne ideje, suživot lokalne zajednice i posjetitelja grada, uz koncept održivosti i multidisciplinarni pristup’, kazala je u prigodi otvorenja pročelnica Antić Brautović.

Ujedno je večeras otvorena izložba ”Crni stup društva – dubrovački crni dijamant – 70 godina tvornice TUP, u okviru istraživačko-izložbenog projekta kojeg su pokrenuli TUP d.d. i Muzej crvene povijesti. Brojna prikupljena građa, fotografije, dokumentacija, usmena kazivanja, video i umjetničke instalacije organizirani su u dvije cijeline, izložbe, koje potpisuju povjesničar Ivan Lujo i kulturni antropolog i viši kustos Ivica Kipre, dok su za grafičko oblikovanje zaslužni Pero Mrnarević i Kristina Mirošević.

Šest dana kreativnog festivala donosi bogati program na 14 lokacija.