Specijalna bolnica Arithera jedna je od rijetkih hrvatskih privatnih zdravstvenih ustanova u kojoj se provode liječenja iz područja abdominalne kirurgije. Suvremeno opremljene operacijske dvorane, komforan bolnički smještaj, vrhunski tim liječnika – sve su to preduvjeti za provođenje zahtjevnih operacija na području abdomena. O abdominalnoj kirurgiji razgovarali smo s prim. dr. Davorinom Velnićem, spec. opće i abdominalne kirurgije. 

P: Dr. Velnić, koje vrste abdominalnih operacija izvodite u Specijalnoj bolnici Arithera?

O: U Specijalnoj bolnici radimo niz abdominalanih zahvata, operacije umbilikalne (pupčane) hernije, incizijske hernije- to su one koje nastaju nakon prethodnih operacijskih zahvata, preponske hernije, operacije žući i antirefluksne operacije – to su operacije kojima se sprečava povrat želučanog sadržaja u jednjak tj. “žgaravica“. Svi ovi zahvati se mogu izvoditi “klasičnim“ dakle otvorenim ili laparoskopskim načinom opeririranja. 

P: Objasnite nam razliku između klasične kirurgije i laparaskopskih operacija?

O: Laparoskopski način operiranja se počeo primjenjivati početkom ’90 tih godina. Vrlo brzo je postao za neke operacije “zlatni standard“. Za razliku od “klasičnih“ operacija kod laparoskopije nema reza. Operacija se izvodi s posebnim instrumentima kroz male otvore dužine od 5-10mm. Stoga je operacijska trauma znatno manja, a samim tim i bol nakon operacije.

P: Koje su prednosti laparaskopskih operacija?

O: Upravo zbog operiranja kroz male otvore bol nakon operacije je značajno manja u odnosu na “klasične“ operacije. Zbog toga se bolesnici mogu ranije mobilizirati, boravak u bolnici je u pravilu kraći. Povratak svakodnevnim aktivnostima pa i intenzivnijim fizičkim aktivnostima je neusporedivo brži, a ne treba zanemariti i estetski efekt operacije. 

P: Još je jedna dijagnoza s kojom je suočen veliki dio populacije, a koju uspješno operirate u Aritheri. Radi se o hemoroidima. O kakvim se operacijama radi i što se događa ukoliko se bolest ne liječi?

O: Povećani hemoroidi ili hemoroidalna bolest doista pogađa veliki dio populacije, posebno onih iznad 50. god života. Neki od bolesnika će biti kandidati za operaciju. Operaciju hemoroida koju radimo je DG HAL i spada u tzv “minimalno invazivne“ operacije. Za razliku od standardne operacije pri  kojoj se povećani hemoroidi fizički odstranjuju (režu) kod DG HAL operacije toga nema. Jednostavno se uz pomoć ultrazvuka detektiraju arterije koje dovode krv u hemoroide, one se podvežu i time se prekine dotok krvi u hemoroidalni čvor. Posljedica toga je da hemoroidalni čvorovi atrofiraju. Bol nakon operacije je intezitetom i trajanjem znatno manja nego nakon standardnih operacija. Većina bolesnika se oporavi untar sedam dana od operacije za razliku od standardnih operacija kada taj oporavak zna potrajati 3-4, pa i više tjedana. 

 

Rezervirajte termin za pregled kod prim.dr. Davorina Velnića, dana 8. i 9.12.2021. u Specijalnoj bolnici Arithera, Masarykov put 1a, Dubrovnik,  020/440-044, www.arithera.hr

 

Sponzorirani sadržaj