FCW

Hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije Dubravka Šuica imenovana je za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju, objavila je u utorak novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Šuica će voditi i tim Komisije za budućnost Europe.

Dubravka Šuica rođena je 20. svibnja 1957. u Dubrovniku gdje završava osnovnu i srednju školu. Diplomirala je engleski i njemački jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Udana je i majka jedne kćeri. Radila je kao profesorica engleskog i njemačkog jezika u dubrovačkim osnovnim i srednjim školama te na fakultetu. Od 1996. do 2001. obnašala je dužnost ravnateljice Gimnazije Dubrovnik. Godine 2001. izabrana je za gradonačelnicu Dubrovnika. Godine 2005. građani Dubrovnika ponovno je biraju za svoju gradonačelnicu.

Dubravka Šuica 2005. godine izabrana za Gradonačelnicu godine u Republici Hrvatskoj, a 2006. godine izabrana je među TOP 10 gradonačelnika svijeta. Dobitnica je i prestižnog međunarodnog priznanja Gradonačelnik godine 2009. koju dodjeljuje Međunarodna liga humanista.

Dubravka Šuica članica je Hrvatske demokratske zajednice od 1990., a predsjednica Gradskog odbora HDZ-a Dubrovnik od 1998. U više mandata obnašala je dužnosti vijećnice u županijskoj skupštini Dubrovačko-neretvanske županije i Gradskom vijeću Grada Dubrovnika, u kojem je vijećnica i danas. Godine 2012. izabrana je za potpredsjednicu Hrvatske demokratske zajednice, a obnaša i dužnost predsjednice nacionalnog Odbora za vanjske i europske poslove HDZ-a.

Dubravka Šuica obnašala je dužnost zastupnice u Hrvatskom saboru u tri mandata od 2001. do 2011. Od 2004. je pet puta uzastopno izabrana za potpredsjednicu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. U listopadu 2012. izabrana je za potpredsjednicu zajednice žena EPP-a.

U travnju 2013. Dubravka Šuica izabrana je za zastupnicu u Europskom parlamentu gdje je obnašala dužnost člana Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane, zamjenskog člana Delegacije za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom te zamjenskog člana Odbora za vanjske poslove.

U svibnju 2014. je ponovno izabrana kao zastupnica u Europskom parlamentu te je u srpnju 2014. potvrđena kao Potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane, i kao zamjenica u Odboru za vanjske poslove, Odboru za promet i turizam, Odboru za prava žena i ravnopravnost spolova i Izaslanstvu za odnose sa SAD-om.

Komentiraj

FCW