FCW

Kako doznaje Dubrovački portal, prilikom radova na sanaciji pločnika ispred crkve svetog Vlaha pronađen je povijesni pločnik iz 14. stoljeća. Veliko je to arheološko otkriće koje će se pomno dokumentirati i analizirati te vjerojatno nam dati nove informacije o načinima gradnje starom nekoliko stoljeća.

Podsjetimo, riječ je o prvoj fazi zamjene pločnika ispred crkve sv. Vlaha kao dijelu većeg projekta sanacije pločnika unutar povijesne jezgre koji vodi Zavod za obnovu Dubrovnika.

– S obzirom na dosadašnje spoznaje o povijesnom razvitku ovog dijela grada kao i dosadašnjim istraživanjima u neposrednoj blizini, točnije – istraživanja stare crkve sv. Vlaha i temeljne zone Orlandovog stupa, ispod današnjeg pločnika očekivali su se ostaci starog pločnika te je za sve zemljane radove odnosno radove iskopa, zbog toga Konzervatorski odjel i uvjetovao stalni arheološki nadzor i dokumentiranje svih pronađenih arheoloških nalaza – kazao nam je naš izvor iz Ministarstva kulture koji je htio ostati anoniman. Konkretno ove radove izvodi građevinska tvrtka Građevina-Quelin d.o.o., a arheološki nadzor i dokumentiranje tvrtka Arheo Plan d.o.o.

Prema našem, dobro upućenom izvoru, stari pločnik se prema arhivskim podacima počeo postavljati na ovoj lokaciji već u drugoj polovici 14. stoljeća, a praktički se koristio i konstantno obnavljao sve do kraja 19. stoljeća kada je za vrijeme Austro-Ugarske uprave konačno u cijelosti prekriven novim kamenim pločnikom.

Pločnik se sastoji od opeka slaganih “na nož” tehnikom opus spicatum (imitacija riblje kosti) i tako slaganih u kamene okvire približno kvadratnog oblika. Dubrovački arhiv obiluje podacima o nabavi i uvozu opeka koje su se zbog prirode materijala morale često mijenjati i time uvoziti u velikim količinama s obzirom potražnju nije mogla zadovoljiti domaća proizvodnja. Prema istraživanjima Nelle Lonze, u jednom arhivskom dokumentu sačuvan je čak i nacrt jedne takve opeke za pločnik.

U neposrednoj blizini ovog zahvata, sjeverozapadno od crkve sv. Vlaha je 1979. također prilikom zamjene pločnika otkriven ovaj stari pločnik koji je tada detaljno dokumentiran. Pločnik koji je sada otkriven, u potpunosti se uklapa u shemu tada otkrivenih kamenih polja te ćemo objedinjavanjem cjelokupne dokumentacije dobiti tlocrtni prikaz svih sačuvanih površina pred crkvom sv. Vlaha.

– U sadašnjim istraživanjima otkrivene su i razne kasnije intervencije na pločniku pri čemu se isti nije popravljao tehnikom opus spicatum već su opeke slagane u kvadrate. Također postoje odstupanja i u dimenzijama samih opeka te razni drugi detalji koji će se sada moći detaljnije istražiti te ćemo svakako iz ovog zahvata dobiti puno novih i korisnih podataka o povijesnim pločnicima grada o kojima već imamo dosta spoznaja temeljem dosadašnjih istraživanja na području grada – tvrdi naš izvor koji smatra da je vrlo teško precizno odrediti starost pločnika.

– Možemo pretpostaviti da se većinom ne radi o izvornom pločniku iz 14. stoljeća s obzirom na nužnost stalnih popravaka i intervencija, a tome u prilog osim različite tehnike slaganja i dimenzija opeka, govori i otkriće ovog pločnika da samog zida barokne crkve sv. Vlaha koji je očito nakon njene izgradnje ovdje ponovno obnovljen. Stari pločnik tamo gdje je sačuvan, pronalazi se vrlo plitko, prosječno na dvadesetak centimetara dubine, odmah ispod podloge za novi pločnik te ga nažalost, iz opravdanih razloga nije moguće prezentirati. No detaljnim dokumentiranjem te primjenom zračne fotografije, dobit će se vrlo kvalitetna dokumentacija kojom će se isti moći prezentirati – zaključio je naš izvor za Dubrovački portal.

Kako doznajemo, u ponedjeljak će arheološko nalazište dronom snimati Dubrovački vatrogasci, a nakon detaljnog dokumentiranja, kompletan stari pločnik prekriti će se geotekstilom te će se na njega postaviti potrebna podloga za novi pločnik. Završetak radova na sanaciji zbog ovog pronalaska neće kasniti.

Opširnije u Dnevniku Dubrovačke televizije večeras u 18 sati!

Komentiraj

FCW