U Dubrovniku je završena 16. međunarodna konferencija Dubrovački medijski dani koja je ugostila sve regionalne hubove Europske unije za borbu protiv dezinformacija, okupljene u Europski observatorij za digitalne medije, središnju europsku organizaciju za borbu protiv dezinformacija.

U fokusu konferencije bio je utjecaj umjetne inteligencije na kreiranje i širenje lažnih i manipulativnih sadržaja, o čemu je govorilo čak 90 izlagača iz 23 države. Predavanja i radionice pokrile su širok raspone tema, od ruskih dezinformacijskih kampanja, psihologije dezinformacija, konkretnih alata za manipulaciju teksta i slike, utjecaja dezinformacija na europsko javno mnijenje, do korištenja umjetne inteligencije u otkrivanju i suzbijanju dezinformacija.

Posebno dinamičan bio je panel o regulaciji dezinformacija i umjetne inteligencije u Europskoj Uniji na kojem su sudjelovali direktorica Strateških i korporativnih komunikacija Europske komisije Lene Naesager, Denis Teyssou iz agencije France Presse, Matej Gjurković s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Claes H. de Vreese sa Sveučilišta u Amsterdamu, Andrea Čović Vidović iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Iva Nenadić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te Barbara Peranić iz predstavništva Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

U sklopu konferencije predstavljen je i projekt Agencije za elektroničke medije (AEM) i Ministarstva kulture i medija kojim se u Hrvatskoj uspostavlja mreža novih fact checkera. U sklopu prvog natječaja, sredstva za uspostavljanje centara za provjeru informacija dobilo je 12 projekata, između kojih su i projekt GenderFact i VerifEye koji su se predstavili na konferenciji. Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija istaknuo je važnost jačanja sustava fact-checkera, ali i kazao da je sustavno obrazovanje za medije, već od prvog razreda osnovne škole, jedini pravi način borbe protiv laži i manipulacija u digitalnom medijskom okruženju.

Sudionike konferencije pozdravili su potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i programski direktor Europskog observatorija za digitalne medije Paolo Cesarini. „Povjerenje u medije predstavlja jedan od temelja za očuvanje i razvoj demokratskog društva, stoga je nužno poticati jačanje profesionalnog novinarstva i profesionalnih medija kako bi se što uspješnije hvatili u koštac s dezinformacijama“, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Mato Brautović, pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku i koordinator hrvatskog i slovenskog huba za borbu protiv dezinformacija Adria Digital Media Observatory (ADMO) zaključio je kako je ovo bio središnji godišnji događaj vezan za borbu protiv dezinformacija u Europskoj uniji, te na kraju dodao da se fact-checkeri, mediji, istraživači i svi ostali akteri u Hrvatskoj trebaju dobro pripremiti za dolazeću izbornu godinu u kojoj bi dezinformacije i umjetna inteligencija mogle igrati veliku ulogu.