Nacionalni portal index jučer je objavio kako je dubrovačka gradska uprava na čelu s Matom Frankovićem isplatila gotovo pola milijuna kuna tvrtki u vlasništvu brata pročelnice te iste gradske uprave. Razlog isplate? Čišćenje i održavanje autobusnih čekaonica , ekskluzivno doznaje index.hr

Radi se kako index piše o tvrtki Inhouse Group vlasnika Andrije Njavra. Kako se može vidjeti u registru Elektroničnog oglasnika javne nabave, ovu tvrtku odabrao je Grad Dubrovnik za uslugu pranja i čišćenja čekaonica i nadstrešnica na autobusnim stajalištima. Ugovor u iznosu od 199.025 kuna potpisan je 23. siječnja 2020. godine. S PDV-om to iznosi 248.781 kunu.

Kako stoji u registru EOJN-a, isti takav ugovor potpisan je i 2021. godine, točnije 22. veljače. Opet, iznos je bio 199.025 kuna. S PDV-om dosegnulo je to iznos od 248.781 kunu.

Vlasnik tvrtke, inače, brat je sadašnje pročelnice Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivane Brnin, koja je na ovo mjesto imenovana u studenome. Prije toga, ona je obnašala posao zamjenice pročelnice ovog odjela, a još prije toga bila je i voditeljica Odsjeka za protokol i informiranje unutar istog odjela. Radi se o dugogodišnjoj glasnogovornici dubrovačkog HDZ-a.

Vlasnik Inhouse Group tvrtke Andrija Njavro natjecao se na listi HDZ-a za člana Mjesnog odbora Zaton. Inače, druga sestra Andrije Njavre jest Ružica Njavro, nekadašnja tajnica kabineta u Ministarstvu poljoprivrede i članica Upravnog vijeća Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, koja je uhićena u sklopu afere Vjetroelektrane, piše index.

Na prvi pogled neobično zvuči da jedinica lokalne samouprave uopće plaća čišćenje autobusnih čekaonica, budući da postoje poduzeća čiji je osnivač, a koja bi se trebala baviti upravo s domenom čišćenja, isto kao što neobično zvuči da se za ovu uslugu novac izdvaja u vrijeme covid-krize.

Recimo, štedjela je dubrovačka gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem na način smanjenja plaća zaposlenicima. Tako su plaće djelatnicima u gradskoj upravi i javnim ustanovama umanjene za deset posto, a u jeku covid-krize obustavila je i programsko financiranje rada udruga na tri mjeseca. Primjerice, i u sustav javne rasvjete na cijelom gradskom području uvedene su redukcije.

No, čišćenje autobusnih stanica očito je bilo od vitalne važnosti, za što se ugovor potpisivao dva puta.

Dakle, kako su indexu odgovorili iz Grada Dubrovnika, za predmet Usluge pranja i čišćenja čekaonica i nadstrešnica na autobusnim stajalištima Grada Dubrovnika u 2020. godini pristigle su tri ponude ponuditelja Dvori Lapad d.o.o. u iznosu 220.000,00 kuna bez PDV-a, Krmek d.o.o. u iznosu 222.850,00 kuna bez PDV-a.

Iz Grada Dubrovnika naveli su kako su te ponude bile neprihvatljive budući da je iznos ponuda prelazio procijenjeni iznos nabave, tj. planirana sredstva Ponuditelja. No treća ponuda ponuditelja Inhouse Group d.o.o. u iznosu 199.025,00 kuna “je zadovoljavala sve tražene uvjete kao jedina valjana i prihvatljiva ujedno i najpovoljnija”.

Što se tiče 2021. godine, ponovo su se natjecale iste tri tvrtke. Tvrtka Dvori Lapad d.o.o. ponudila je iznos od 257.700,00 kuna bez PDV-a, čija je cijena prelazila planirana, odnosno osigurana novčana sredstva.

Iz Grada su naveli i kako u sklopu ponude koju je dao Krmek d.o.o. nije dostavljena potvrda porezne uprave o stanju duga ili jednakovrijedni dokument nadležnog tijela države sjedišta gospodarskog subjekta te se ista kao neprikladna i neprihvatljiva ponuda isključila iz daljnjeg pregleda i ocjenjivanja. Treća ponuda ponuditelja Inhouse Group d.o.o. u iznosu 199.025,00 ocijenjena je po kriteriju najniže cijene kao najpovoljnija te valjana.

Jednostavna nabava je prema definiciji nabava roba i usluga procijenjene vrijednosti do 200.000 kuna, odnosno nabava radova procijenjene vrijednosti do 500.000 kuna. Stoga, u ovom slučaju, svaka ponuda koja iznosi 200.000 kuna ili više ne može biti dio jednostavne nabave.

Ako su već, kako poručuju iz Grada, ponude bile neprihvatljive budući da su prelazile planirani iznos nabave, logično je pitanje – zašto se javljaju firme tako da visinom svoje ponude diskreditiraju same sebe u startu?

Dvori Lapad u 2020. nisu dobili posao jer su bili preskupi budući da su ponudili 220 tisuća kuna, a onda se dogodine javljaju opet i umjesto da spuste cijenu, oni ponude još veći iznos od 257.700,00 kuna!?

Ali, za to shvatiti možda može pomoći činjenica da su tvrtku Inhouse Group d.o.o. osnovali Danko Deban (inače predsjednik Uprave Ingre) i njegova tvrtka Dvori Lapad d.o.o., ista ta koja se sad natjecala protiv tvrtke Inhouse Group, piše index.hr

Ovaj članak u cijelosti možete pročitati OVDJE.