Prema neslužbenim informacijama prvog brojanja na ponovljenim kotarskim izborima u Gradskom kotaru Lapad koalicijska lista dubrovačkog HDZ-a predsjednika Mata Frankovića i dubrovačkog HSU-a predsjednice Olge Muratti osvojila je 616 glasova. HDZ sa svojom koalicijskom partnericom tako je na ovim izborima osvojio rekordan rezultat i pobjedio…

(Komentar piše: Pasko Tomaš) Prema prvom brojanju lista “Dajmo ruke” nositeljice Anamarije Miletić osvojila je 580 glasova, a SDP-ova lista nositeljice Tatjane Šimac Bonačić ostvarila je 116 glasova. Ako analiziramo mandate onda HDZ i “Dajmo ruke” imaju po pet mandata, dok jedan pripada SDP-u. Upravo taj rezultat pozicionirat će dubrovački SDP ili u vladajuće ili u oporbu.

HDZ pobjednik, ali i gubitnik.
Lista HDZ-a i HSU-a nositelja Paula Miloglava pobijedila je u Lapadu. Ne samo to, oni su osvojili rekordan broj glasova. 30 posto veći nego na prošlim izborima i gotovo 300 posto više od onih prije sedam dana. Ali dobro, tada je bilo sabotaže od Beginih igrača.

Od Begine sabotaže do ujedinjavanja
Nakon nedjeljnog šoka u kojem je HDZ izgubio 11 mandata u gradskim kotarevima u Gradu za sve je, ako pitate Mata Frankovića, bio kriv – Bega. “Nije da je sabotirao, ali nije ni radio za nas” – u tiho je govorio Mato. Zato su u utorak pozvali Begu na red i rekli “sad dokaži da nisi sabotirao i ako budemo imali jedan glas manje nego 2018.-te ti letiš iz ekipe”. Prepao se Bega, prepao se Potrebica, prepao se Pezo – pa upregnuli cijeli grad da zovu stanovnike Lapada i odlučili osobno promatrati izbore. Poruka njihovim članovima je bila jasna, ako ne dođete – mi ćemo za to znati.

Iako je utjerivanje straha u kosti jugoslavensko-komunistička metoda od nje očito pojedini HDZ-ovci ne prežu. Kad je stvar mandata ili fotelja na sve su spremni. Zamislite da Jandroković i Plenković promatraju izbore u kotaru u Zagrebu. Smiješno bi bilo ali evo, ova ekipa za fotelju na sve je spremna. Dok je Branko Bačić bio predsjednik županijske organizacije HDZ-a sigurno se na te razine nije spuštao. Ali dobro, bez obzira na to, HDZ-ovci su uistinu odradili lavovski posao.

Pobjednici i gubitnici.
Osvojili su rekordan broj glasova no na njihovu žalost nije im bilo dovoljno za samostalno osvajanje vlasti. Dobili su više od 100 glasova nego na prošlim izborima, no kada pogledamo mandate osvojili su dva mandata manje nego 2018.-te. Ako uzmemo u obzir obje činjenice, oni su pobjednici po broju glasova, a gubitnici u broju mandata jer su umjesto sedam, na ovim izborima osvojili pet mandata. I vlast ne mogu sastaviti samostalno već jedino uz pomoć SDP-a ili Srđevaca. I jedno i drugo vuče ih kao stranku u propast. S druge strane, ako pristaju biti oporba, onda moraju – priznati poraz i reći “izgubili smo Lapad”. A to Frankoviću nije opcija.

Postoje tri opcije.
Za formiranje vlasti u GK Lapad moguće su tri opcije. Prva je da HDZ zajedno s Olginim HSU-om ostvari vlast s SDP-om. Nikako to nije prirodna koalicija no nakon Pupovca i Olge za dubrovačke HDZ-ovce Tatjana bi trebala biti melem. U ovom slučaju sve to promatraju i blagoslivljaju Bega, Pezo i Potrebica. Da vam je netko rekao prije pet godina da je koalicija Mato-Olga-Tatjana uz blagoslov Peza-Potrebice i Bege moguća – ne bi vjerovali. No vidjet ćete da jest.

Druga je opcija da vlast čine “Dajmo ruke” i SDP. U tom slučaju HDZ je gubitnik ovih izbora, bez obzira na to što je u Lapadu ostvario rekordan broj glasova i rekordno nizak broj mandata.

Treća je opcija da mjesto predsjednice pripadne Tatjani Šimac Bonačić i da je podrži netko od ove dvije opcije. Ekipa iz “Dajmo ruke” vjerojatno tome neće biti nesklona no onda bi ispalo da glas građana zastupa osoba koja je dobila najmanje glasova. Što je paradoks prve klase. Ako je ne izaberu Srđevci, izabrat će je HDZ. Tatjana će svakako biti u plusu. Srđevci već jesu u plusu, koliko god netko u Gradu sebi to htio priznati ili ne. I to je jedina istina o kotarskim izborima u Lapadu.