Iz gradske organizacije Mosta su poslali priopćenje na temu izljeva fekalnih otpadnih voda iz kanalizacijskog sustava Mokošica u Rijeku dubrovačku. Prenosimo ga u cijelosti.

“Gradska koordinacija Most-a Dubrovnik je već u dva navrata od 22. studenog 2023.g. postavljala pitanja gradskom komunalnom društvu Vodovod Dubrovnik d.o.o. i nadležnim službama Grada Dubrovnika: Zašto i koliko već dugo se dio fekalnih otpadnih voda izljeva iz kanalizacijskog sustava Mokošica preko cijevi za preljev kod kanalizacijske crpne stanice “Rešetka Mokošica” u Rijeku dubrovačku na cca 70 m od zgrade ex. ambulante u Mokošici, na adresi: Mokošica, Na Moru 24, i što Vodovod Dubrovnik d.o.o. namjerava učiniti i kada da se taj problem što prije riješi? (Da već mjesecima dolazi do izlijevanja fekalnih otpadnih voda u Rijeku dubrovačku na cca 70 m od zgrade ex. ambulante u Mokošici dokaz je stalno prisutno zamućenje vode, odnosno mora i okupljanje jata galebova na toj lokaciji), te kada će se staviti u funkciju, tj. pustiti u rad novoizgrađeni kanalizacijski sustav uz obalu u Mokošici u ulicama Na Moru i Podumane, koji je građevinski dovršen prije dvije godine?

Na naprijed navedena pitanja do trenutka slanja ovog priopćenja nismo dobili nikakav odgovor, a u međuvremenu se pojavio novi još gori i opasniji problem s kanalizacijskim sustavom Mokošice i Rijeke dubrovačke koja se već tri dana, kako su nas o tome obavijestili stanovnici Mokošice, iz glavnog fekalnog kolektora u Novoj Mokošici preljeva u otvoreni oborinski kanal kojim teče do obale i ulijeva se u Rijeku dubrovačku, o čemu vam dostavljamo fotografije i video.

Problemi s kanalizacijskim sustavom Mokošice i Rijeke dubrovačke čija je izgradnja i rekonstrukcija (su)financirana sredstvima Europske unije nažalost nisu od jučer niti traju nekoliko dana, već traju godinama a nikako da se riješe, a niti je itko, koliko nam je to poznato, dosad odgovarao za navedene propuste.

Tražimo da se hitno riješe naprijed navedeni problemi s kanalizacijskim sustavom Mokošice i Rijeke dubrovačke i da se utvrdi odgovornost za navedene propuste.”