Iz stranke Most Dubrovnik poslali su priopćenje vezano za rekonstrukciju place u Gružu. Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

U cijelom moru loših vijesti s kojima smo se naučili živjeti u zadnje vrijeme, vijest poput one o rekonstrukciji place u Gružu bi trebala biti nešto što će svi dočekati s oduševljenjem.
No, na žalost, tome nije tako. Jedan od važnijih razloga koji idu u prilog ovoj tvrdnji leži u vrijednosti ovog projekta koja se gotovo udvostručila u odnosu na onu koju je društvo Sanitat komuniciralo u javnost kada je zadnji put aktualiziralo ovaj projekt, što svakako, bez obzira na svima poznatu činjenicu o velikom poskupljenju cijena građevinskih materijala, kod građana opravdano otvara prostor za različite špekulacije o tome postoji li još nešto dodatno u ovom projektu što povećava njegovu ukupnu vrijednost, a da nije riječ o cijeni građevinskog materijala?

U prilog takvim špekulacijama svakako ide i trenutak izlaska dvoje članova iz nadzornog odbora društva, koji na čudan način koincidira sa viješću o raspisivanju javne nabave i najavom početka dugo očekivanih radova, koje bi, da živimo u normalnim vremenima, vjerujemo, sa jednakom radošću dočekali prodavači, ali i kupci njihovih proizvoda. Javnost očekuje od tvrtke Sanitat racionalno i transparentno raspolaganje novcem, potpuno suprotno onom iz prošlosti kada je isplaćeno 1,8 milijuna kuna zajma tvrtci Ragusa parking za koju se unaprijed znalo da će propasti i nikada neće vratiti pozajmljeni novac ili kada su se isplaćivale bolesno visoke otpremnine poput one od 600 tisuća kuna bivšem direktoru i od nedavno bivšem članu nadzornog odbora društva. Ne ulazeći u prirodu gore navedenih špekulacija postavlja se pitanje opravdanosti ulaska u predmetnu investiciju u ovom trenutku, kada je krajnje neizvjesno hoće li se ionako iznimno visoke cijene utvrđene u postupku javne nabave dodatno povećati zbog svima poznatih okolnosti na tržištu, ali i mogućih van troškovničkih radova?

Uvijek je bilo teško birati prioritete, a rekonstrukcija place u Gružu to svakako jest, ali u nekim sigurnijim i stabilnijim vremenima. Možda nije pravedno presjeći baš na ovom projektu, ali postoji trenutak u kojem razum mora prevladati nad neskladom želja i mogućnosti. Stoga, vjerujemo kako privremeno odustajanje od ovog projekta građani ne bi doživjeli s ogorčenjem, nego kao opravdan potez s obzirom na vrijeme i osjećaj nesigurnosti s kojim svi živimo. Podsjetiti ćemo samo koliko bi poskupio projekt uređenja i proširenja Lapadske obale i kakve bi probleme s njegovim financiranjem imali da se u tijeku izvođenja radova nije uspjela ishoditi suglasnost za promjenu tehnologije izvođenja radova, te koliko je povećanje cijena građevinskog materijala utjecalo na povećanje cijene koštanja projekta izgradnje ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja, kao i projekta izgradnje nove osnovne škole na Montovjerni. Samo dvije godine ranije troškovnik za oba ova projekta nije premašivao polovinu ukupne vrijednosti po kojoj su isti na kraju realizirani.

Nitko ne spori važnost, značaj i vrijednost svih navedenih projekata, ali smatramo da je trenutak da se privremeno stane „ na loptu“, poništi započeti postupak javne nabave za rekonstrukciju place te da se isti provede u dogledno, nadamo se vrlo skoro vrijeme u kojem će ključni parametri poput cijena građevinskog materijala biti stabilniji i neće se mijenjati iz dana u dan.

Istovremeno, iako se ne tiče samog projekta rekonstrukcije tržnice, držimo kako bi Grad trebao žurno dodijeliti građanima na korištenje neobrađeno državno i gradsko poljoprivredno zemljište na svom području, kako bi mnogi od njih koji na žalost žive na rubu egzistencije mogli proizvoditi hranu za osiguranje osnovnih životnih potreba.