U jednom od vijećničkih pitanja Mostov Maro Kristić pokrenuo je raspravu oko aktualne priče s nasukanom Postirom koja se nakon remonta vratila u još gorem stanju i time na kocku stavila sigurnost otočana, ali se osvrnuo i na gorući problem izgradnje centra za osobe s autizmom.

MARO KRISTIĆ (MOST) – problemi otočana – Postira se nasukala. Taj oldtimer se nakon remonta očito vratio u još gorem stanju i pitanje je kad će se dogoditi nova havarija. Jadrolinija je koncesionar, ali postoji ogromna odgovornost Grada. Što ste postigli po ovom pitanju kao saborski zastupnik?
Drugo pitanje – Centar za autizam tj. za odrasle osobe s pojavnim oblicima. Tko god je imao priliku razgovarati s roditeljima uvjerio se koliko napora ulažu da djeca ili štićenici imaju bolji život. Grad je nositelj projekta, pridružila se i županija. Što se s time događa? Razmišlja li se o prijelaznom rješenju do izgradnje centra?

MATO FRANKOVIĆ (DUBROVAČKI GRADONAČELNIK) – pročelnica Svilarić je nedavno s predstavnicima Elafita održala sastanak s direktoricom agencije za linijski promet i upravom Jadrolinije. Postoji inicijativa agencije vezano za uvođenje višetrajektne linije umjesto postojeće. Mi smo se usprotivili. U međuvremenu se dogodila situacija s Postirom. Mi smo preko UO složili pismo koje ćemo uputiti Agenciji i tražiti novi brod za liniju na kojoj je vozila Postira. Svejedno tko će biti koncesionar. Nama je bitno da usluga bude kvalitetna.
A o centru za autozam – mi smo voljni izraditi takav objekt koji nije samo centar za autizam, nego bi obuhvatio i druge različite bolesti koje su prisutne na području grada i županije. Povjerenstvo je odradilo dio posla, no na e-savjetovanju je Zakon o socijalnoj skrbi koji bi uredio način rada pa kad se to završi možemo korak dalje. Idući tjedan imam sastanak s povjerenstvom. Moramo se i mi žuriti jer EU fondovi koji bi ovo financirali uskoro idu u raspisivanje. Ne mislim da Grad ili Županija može naći privremeno rješenje. Svi smo se mi mogli pokazati, kao i Božo Petrov pa nije uspio. Čuli smo od majki iz Metkovića da se nailazili kod njega na zatvorena vrata. Neka on drži misu u Metkoviću. Ovo nije odgovornosti jedinice lokalne samouprave, ali mi smatramo da trebamo napraviti iskorak. I onda očekujemo da to prepoznaju i ostali politički akteri. A ne da se netko potkusuriva, pogotovo da nam netko dolazi pa da nam soli pamet. Imao si kume priliku i tamo si se mogao pokazati.

MARO KRISTIĆ (MOST) – mislim da svi koji otvaraju ovu temu to rade iz dobrih plemenitih razloga. Zato sam i molio jer mislim da je to od javnog interesa da se svi zaključci povjerenstva objavljuju javno kako bi svi mogli sudjelovati. Spominjao sam prijelazno rješenje jer smo svi svjesni da se centar neće odmah otvoriti jer treba vremena za to. Postoji navodno po informacijama kojima rapsolažem dio kapaciteta u udruzi Dva skalina pa možda se dio tako može riješiti za odrasle autiste.