Tankerska plovidba neće ovladati dvotrećinskim udjelom u dubrovačkoj Atlantskoj plovidbi, kako se prvobitno očekivalo. Prema izvješću o preuzimanju objavljenom na Zagrebačkoj burzi, ponudu je prihvatilo 1748 dioničara, što Tankerskoj plovidbi donosi 523.534 dionice, odnosno 25 posto udjela, pišu fondovi.hr

Nakon provedene ponude, Tankerska plovidba kontrolira 64,11 posto temeljnog kapitala Atlantske plovidbe, odnosno 64,25 posto uzimajući u obzir i trezorske dionice.

Podsjetimo, Tankerska plovidba je u siječnju dobila zeleno svjetlo za preuzimanje Atlantske plovidbe nakon što je sudjelovanjem u lanjskoj dokapitalizaciji stekla 683 tisuće dionica i time povećala svoj udio na 39 posto. Cilj ponude bio je dostizanje dvotrećinske kontrole i spajanje ova dva hrvatska brodarska giganta.

Za preostale dionice Atlantske plovidbe ponuđena je cijena od 53,60 eura, identična cijenama novih dionica u dokapitalizaciji. Prema dostupnim informacijama, ponudu su prihvatili i vodeći ljudi Atlantske plovidbe, uključujući glavnog izvršnog direktora Marka Domijana, te izvršne direktore Vicenca Jerkovića i Edu Taslamana. Djelomično je na ponudu pristala i država preko Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP).

Iako Tankerska plovidba nije uspjela ostvariti prvotni plan o dvotrećinskoj kontroli, ova akvizicija i dalje predstavlja značajan korak u konsolidaciji hrvatskog brodarskog sektora. Ostaje za vidjeti kako će se ova promjena vlasničke strukture odraziti na budućnost obje kompanije i hrvatske pomorske privrede u cjelini.