Ovo što se nama događa trenutno to se može dogoditi svima u svim dijelovima grada jer nitko ne zna koje su dozvole izdane sada, koje će se još uvijek izdavati po ovom staru GUP-u – poručio je predstavnik stanara Solinske ulice Nikola Ogresta u večerašnjoj emisiji Točka gledišta Dubrovačke televizije. Uz njega je gostovao i predstavnik stanara nekadašnje Hvarske, a danas Ulice maestra Đela Jusića, Nino Klečak.

Stanovnici ovih dviju ulica već mjesecima negoduju protiv investitora, institucija i aktualne gradske vlasti. Tvrde svi oni zatvaraju oči pred njihovim problemima i građevinskom stihijom.

Nikola Ogresta je otvoreno priznao kako ne mogu doći do informacija iz gradske uprave, a zbog ove mučne situacije svi su u Solinskoj ulici, ali i stanari susjedne zgrade – unajmili odvjetnike. Prijave su slali na sve moguće inspekcije, ali od svih institucija nema reakcije.

– Gradonačelnik je informiran od početka o svemu što se događa – poručio je Ogresta.

Na pitanje tko je glavni krivac za probleme u Solinskoj ulici predstavnik stanara Nikola Ogresta kazao je kako je to aktualni gradonačelnik.

-Gospodin Mato Franković. Je li on big boss? On je big boss! Ako ja imam svoju firmu, i ako meni moji radnici rade naopako, ako ukradu, ako ubiju nekoga ja odgovaram. Ja sam boss. Prema tome nema tko drugi biti kriv. Može se on prati koliko god hoće sada. Ovo je kraj mandata.  Mi smo ljuti zato što on govori da mi lažemo. Ali mi ne lažemo ništa – poručio je između ostalog Ogresta naglasivši kako su u Solinskoj ulici ugroženi ljudski životi.

Nino Klečak je komentirao kako je veliki problem u deficitu građevinskih inspektora na području Dubrovnika. Osvrnuo se na situaciju u svojoj ulici.

– U Hvarskoj ulici imamo dva investitora koji su bili akteri privatizacijskih afera devedesetih godina. Sad s tim soldima pokušavaju uništiti prostor 50 metara udaljenosti od stare gradske jezgre. S tim gradilištima je sporno to da se radi o kulturnim dobrima. Radi se o zoni strogo zaštićene povijesne cjeline Grada Dubrovnika gdje se ne mogu raditi novi objekti nego samo rekonstrukcije bez rušenja. Sve ide uz blagoslov Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Žana Baća je odobravala potvrde glavnih objekata za oba gradilišta – kazao je Klečak.

Prozvao i Jelicu Peković.

– Osnovano sumnjam da je Peković davala naloge statičaru Matkoviću da sakrije rušenje u statičkom proračunu gdje to objavljuju u jednoj ili dvije rečenice bez grafičkih prikaza što nije zadovoljilo minimalne uvjete zakona o gradnji niti pravilnika o opremanju. Onda je pošla svojoj intimusici Žani Baći s prijedlogom za nadogradnju – kazao je između ostalog Klečak dodavši kako je Silva Vlašić u momentu potpisivanja imala sinkopu jer je sve prošlo i krenuli su radovi.

Prozvao je i jednog od investitora.

Mirko Obrvan nama je nudio nemoralne ponude što smo mi odbili. Bili su soldi u pitanju, 10 do 20 tisuća eura što je nudio preko svog odvjetnika da se povučemo i maknemo, da se pravimo da ništa ne vidimo. Mi smo to odbili bez ikakvog razmišljanja – kazao je Klečak.

Emisiju u cijelosti možete pogledati na facebook stranici Dubrovačke televizije klikom na OVDJE. Repriza je u nedjelju u 16 sati na programu Dubrovačke televizije koja svakako nastavlja pratiti daljnji razvoj situacije u ovim ulicama.