U jutrošnjim pretresima koje policija provodi po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja, pretresaju se i domovi visokorangiranih ljudi iz Ministarstva kulture i medija. Ovi pretresi povezani su s aferom Geodetski fakultet koju je otkrio Telegram. Riječ je o 3D skeniranju kulturne baštine koje su geodeti, po nalogu ministrice Nine Obuljen Koržinek, provodili na potresom pogođenim područjima.

Kako neslužbeno doznaje Telegram, policija pretresa i dom Davora Trupkovića, glavnog konzervatora Ministarstva kulture i medija i jednog od najbližih suradnika ministrice Obuljen Koržinek. Davor Trupković aktivno je i intenzivno, kao blizak suradnik ministrice, bio uključen u posao geodeta s Ministarstvom kulture.

U ministarstvu od 2016.
Krajem siječnja, Trupković je s ministricom kulture na saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu branio posao Ministarstva s geodetima i objašnjavao kako je to bio sjajan i vrhunski podvig koji su obavili s Geodetskog fakulteta pod vodstvom bivšeg dekana Almina Đape. Đapo i profesor Boško Pribičević zbog sumnje europskih istražitelja na pronevjeru europskog novca, proveli su dva i pol mjeseca u istražnom zatvoru.

Davor Trupković u Ministarstvo kulture dolazi tijekom mandata bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića 2016., kao pomoćnik ministra. Na toj poziciji ostaje do 2021. i u mandatu Nine Obuljen Koržinek. Od 2021. je ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine, a u veljači 2022. postaje glavni konzervator Ministarstva kulture.

Traže se mailovi
Vezano za današnje pretrese u Ministarstvu kulture i medija te domovima visokorangiranih osoba iz Ministarstva, Telegram je ranije neslužbeno doznao kako je u pitanju izuzimanje e-mail korespondencije te mobilnih uređaja. Osim pretresa doma Davora Trupkovića, doznali smo kako se provode i pretresi domova zaposlenika iz Sektora za financije te zaposlenika iz Glavnog tajništva Ministarstva.

Istražitelji PNUSKOK-a su već nekoliko puta bili u Ministarstvu kulture, prema nalogu EPPO-a. Tada su izuzeli dokumentaciju vezanu uz projekte s Građevinskim fakultetom čiji su bivši dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević osumnjičeni za izvlačenje milijuna eura iz EU fondova, nakon što je veliku aferu otkrio Telegram.