Grad Dubrovnik u suradnji s Muzejom Domovinskog rata Dubrovnik, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Kazalištem Marina Držića, Dubrovačkim ljetnim igrama i Kinematografima Dubrovnika organizira dvodnevni program proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Program, kojim se obilježava 28. obljetnica vojno-redarstvene akcije „Oluja“, započinje ovog petka 4. kolovoza, u tvrđavi Imperijal na Srđu. Za posjetitlje i javnost, u Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik biti će priređena virtualna izložba „Dani ponosa 1991.-1995.“, autorice Varine Jurice Turk.

Izložbu čini više od 260 odabranih fotografija iz Muzejske zbirke koje su raspoređene u četiri kronološko tematske cjeline: Stradanje i herojska obrana Dubrovnika (listopad-prosinac 1991.), Oslobađanje hrvatskog juga (svibanj-listopad 1992.), VRO Oluja 1995., i Hrvatski branitelji. Razgledavanje će biti organizirano uz stručno vodstvo, u dva termina, u 19 i 20 sati. Istodobna događanja na dubrovačkom području, u vrijeme i nakon Oluje, prikazana su fotografijama Mila Kovača i Zvonimira Pandže, fotoreportera dubrovačkog dopisništva „Slobodne Dalmacije“.

Na sam Dan pobjede, u subotu 5. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha već tradicionalno, održati će se koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra uz ravnanje maestra Ivana Huta i sopranisticu Martu Hut, a građani i posjetitelji u ovoj će prigodi moći uživati u glazbenim izvedbama tenora, Stijepa Gleđa Markosa.

Koncertu DSO-a prethodit će virtualna izložba „Dani ponosa 1991.-1995.“.

Misa za Domovinu biti će služena u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije.