Objedinjena je rasprava treće i četvrte točke dnevnog reda koje se odnose na izmjene i dopune Proračuna.

Mato Franković  – Glavna povećanja i iznose osiguravamo za azil za životinje, cestu za naselje Kineski zid, osnovnu škola M. Getaldića, igralište kod Gimnazije, multifunkcionalnu dvorana. Od novih projekata imamo javnu rasvjetu i Centar za pružanje usluga u zajedici dali smo novac za izradu idejnog projekta.

Što se tiče kupnja dionice taj dio će doći usoro pred Gradske vijećnike. Planiramo kupiti dioice hotela Gruž sa 120 tisuća kuna i kupnja dionica UTD Ragusa, o čemu ćemo još raspravljati. Četiri milijuna kuna ide na administraciju i upravljanje ustanova u kulturi. Povećavaju se sredstva za više od milijun kuna za programsku djelatnost ustanova u kulturi od Zimsog festivala i DLJI.

Što se tiče urbanizma, 580 tisuća kuna osigurat ćemo za natječaj za spomenik poginuloj djeci u Gruži kao i pripremu izrade projekta spomenika branitelja na Pilama. Osigurali smo sredtsva za legalizaciju cesta i subvencioniranje JGP Libertas. Osigurana sredstva za izvlaštenje ceste Tamarić tu je povećanje u iznosu od 4 milijuna kuna kao i dodatna sredstva za eventualne isplate po sudskim presudama. Što se tiče eu projekata, jedan dio sredstava je umanjen. Dodatno se priznaje 400 tisuća kuna koji se odnosi na Dječji vrtić Bubamara.

Što se tiče obrazovanja tu smo imali najviše korekcija, predškolski odgoj se povećava za 4 milijuna i 800 tisuća kuna. Novi rashodi za najamninu i uređenje prostora za predkolski odgoj. Najavili smo adaptaciju biskupskog prostora u Gospinom polju za dječji vrtić. Tu je uređenje vrtića Pile i vrtića Mokošice s ciljem povećanja kapaciteta u iznosu od 350 tisuća kuna. Povećali smo i iznos za asistente u školama. Njihova plaća iznimno je mala, satnica je dossad bila 25kn/h. Ovdje će se povest rasprava zašto smo nešto smanjili, evo zašto. Unutra cijele priče uveli smo mjeru, dižemo saticu asistenata na 35kn/h jer su oni to zaslužili. Plaćeni su premalo za težak posao koji rade.

Povećavamo rashode na ime povećanih cijena namjernica i energenata, samo el. energiju moramo povećat za 750 tis. kuna. Ove godine čak 53 djece nije dozvoljen upis u vrtiće, nedostaje nam kapaciteta. Povećanje plaće obuhvaća i plaće djelatnika u sturčno razvojnim službama. Povećanje cijene energenata je više od 100 posto, za to još 700 tisuća kuna. Milijun i 400 tisuća kuna za škole i vrtiće samo radi struje.

Što se tiče sporta idem u povećanje od 5 milijuna kuna. Znate i da je Javna ustanova športski objekti preuzela upravljanje nad školskim dvoranama, osiguravaju se dodatna sredstva.

Dar za novorođeno dijete povećavamo za 400 tisuća kuna, a iznos je izdvojen i za subencioniranje stanova ostalim kategorijama. S HVIDRA-om smo dogovorili da Grad potpomaže kupnju grobnica ratnim vojnim invalidima. Energetsku obnovu smo većina škola već proveli, a zamislite da nismo. Pričao sam kolegom Zekanovićem koji me molio kontakt u Vododovu da vide kako se oni nose s povećanjem cijena jer su u Šibeniku imali ogroman porast razlike u cijeni. Pred nama su izazovna vremena, morat ćemo pronalaziti rješenja u alternativnim izvorima energije.

Marko Potrebica (predsjednik GV) – rekli ste realno planiranje proračuna, ja mislim da je to nemoguće. U ovom trenutku je realno isplaniran. Ostaje nam gledat u nebo. Ostaju nam dva segmenta o kojima nema javne polemike. Gradonačelnik je spomenuo struju, sramota države da imamo HEP koji se maćehinski odnosi prema gospodarstvu, ovo što radi HEP je sramota. Mi proizvodimo 50 do 60 posto vlastite el. energije, glavni udio su elektrane. Ne mogu vjerovat da bi se ZL dovela u poziciju da štrajka, gospodin Maslać upravo je rekao kako je otkazan štrajk. Molim apel Vladi da nešto uradi po pitanju struje za gospodarstvo.

Mato Franković – drago mi je da je štrajk u Zračnoj luci otkazan. Povećanja su toliko velika da se teško mogu pravdat, a istovremeno imaju direktan utjecaj a sve. Uskoro će bit pitanje ima li nafte i plina, o tome će ovisit svjetsko gospodarstvo. Teško je realno planirati proračun, ne znaš što te čeka. Mi smo ga planirali s minimalnim optimizmom. Uzevši u obzir sve anomalije, a mi smo aviodestinacija puno toga utječe na proračun.Načelo podijeljene odgovornosti nije daj svima sve, nego ajmo bit pravedni i rasporedit da pogodimo sve kojima treba. Najlakše je reći daj, treba pitat odakle.

Andro Vlahušić – replika  na Potrebicu. Ja neću gledat u nebo, pogledat ću ovaj proračun i proračun 2010. tad je sve bilo drugačije. Što sad ja imam? Ja imam presudu da sam kriminalac, suđenje za Revelin i Franković mi još nije dostavio papire.

Marko Potrebica – Ja nisam rekao da samo treba gledat u nebo, vi ste to iskoristili, o vašim rezultatima su građani sve rekli na izborima. Ja se sa svime slažem, bilo bi dobro da je jeftinije, ali nije. Vama se na natječaj ne javlja nitko nego HEP koji je monopolist. Dobili smo lošije uvjete na ugovor na dvije godine s njima. Živimo u paradoksalnom sustavu po pitanju struje. Ministarstvo se treba ozbiljno uključit, gospodarstvo će biti uništeno s ovim poskupljenjima.

Jasmin Deraković (DDS) – Čuli smo da je grad izgubio u dvije godine 465 milijuna kuna. Veseli me što se rebalans povećava. Gospodarenje otpadom je gorući problem, došlo je do povećanja od 100 tis. kuna. Što se tiče obrazvanja, rastužilo me da Grad smanjuje 2 milijuna i 600 tis. kuna za likovne mape i tehničke kutije. Da je novce je bilo lako prebacit, mi bi danas imali pet amandmana, a nemamo ni jedan. Udžbenici za srednje škole nisu potpuno ukinuti, dobivat će ih oni s dječjim doplatkom i predviđen je 300 tis.kuna. Mi od 37 milijuna kuna na UO za obrazovanje odlazi više od 18mil. kuna. Nismo imali vijećnička pa da kažem, veseli me što je Grad dobio 11 mil. kuna za bazen od eu sredstava. Radi se vodna reforma RH, cilj je smanjenje gubitaka vode, htio bih pohvalit Grad koji je bliži eu standardima nego drugi. Moje pitanje je redukcija vode i potencijalne redukcije struje, predložio bih da ulažemo da nam se smani ovisnost i napravimo strategiju koja bi racionalizirala potrošnju.

Mato Franković – dobro ste istaknuli da pedest posto rebalansa gađa direktno ljude kroz subvencije, donacije itd. Mi smo prvi grad koji je uveo mogućnost financiranja srednjoškolcima. Imamo spremne brojne projekte, naša Domouprava je napravila sjajan posao, više zgrada je ušlo u sustav energetske obnove, predložit ćemo osiguravanje 20 posto sredstava. Pedeset posto rebalansa pogađa direktno građane.

Ivan Tropan – rekli ste da se ne može planirati rebalans, slažem se što se tiče rashoda, ali prihodi se mogu planirati. Ne vidim povećanje. Nije mi realno da želimo reći kako ćemo u drugih 6.mj uprihodovati 360 mil kuna, a lani nismo u cijeloj godini. Ja se nadam da će se proračun izvršit, ali evo sumnjam. Gradonačelniče kako stojimo u vezi vatrogastva, imali smo požare, imamo problema s avionima. Smanjuje se u rebalansu Lapadska obala, je li to zato što kasnimo s projektom, što je s tim?

Mato Franković – vezano za vatrogasce, napomenuo bih kako smo prije četiri godine potpisali ugovor, povećali im razinu primanja, sad su jedna od tri najplaćenije vatrogasne postrojbe u RH. Kupili smo im vatrogasni brod, novo vozilo su dobili putem eu fondova. Naši vatrogasci su u potpunosti spremni, sve podupire Grad Dubrovnik. Što se tiče Lapadske obale, to je usklađenje s realnom potrošnjom, mi smo radili na određenim projektim izmjenama, sve je usklađeno s projektantom. U tijeku je izrada obalnog zida na kopnu koji će se položiti u more s pilotima. Postupak je završen, ne vidim prepreku.

Ivan Cetinić (NL Ivice Roka) – složio bih se s Potrebicom, struja je veliki problem. Naravno da nema novaca u proračunu zbog Du Passa. Ako je itko upoznat sa stanjem prodaje Du Passa, to sam ja. Kupuje se 20 posto naspram karata sa Zidina, manje je nego lani, a cijena se izjednačila. Ja se ne bih svađao, svima je u interesu da Grad ima više para, a mislim da bi pomoglo proračunu. Nije se postiglo ono što se zamišljalo, govorim iz prve ruke. U Širokoj ulici se ništa ne prodava, treba uložiti u marketing jer ljudi ne znaju.

Imam upite od roditelja za dječje vrtiće Mokošica. Imam 32 slučaja gdje su oba roditelja zaposlena, a djeca nisu upala. Postoji lista gdje je samo broj i OIB, a u gradu postoje liste i sa inicijalima.

Mato Franković – Du Pass je profunkcionirala 25.6., kad gledamo prijašnje situacije treba vremena da zaživi. Pročelnica je stalno u kontaktu sa ljudima koji prilagođavaju program. Napravit ćemo maksimum da to iskomuniciramo s gostima, oanj dio gdje stoji Respect the City, pola će bit komunikacijski upućeno gostima da im je jeftinije kupiti Du Pass. Vezano za vrtiće i kapacitete. 80 bodova ostvaruje dijete kojemu su oba roditelja zaposlena, takve djece u gradu nemamo neupisane. Svi s 80 bodova su upisani. Nije upisano 16 djece s manje od 80 djece, naša je obaveza u konačnici ih i upisati jer im treba vrtić. Teže je u Mokošici, tamo su 43 ne upisana djeteta sa 80 bodova. 53 djece nam je dobilo odgodu, to nam se nikad nije dogodilo, djeca nisu pošla u školu nego su ostala u vrtićima. Djeca nisu patate, nije to stavi dijete u vrtiću nema veze koliko ih je. Adaptirali smo prostore u Gradu, radimo još jednu grupu pored postojećeg vrtića u Mokošici. Razmatramo i uzimanje još jednog prostora u Mokošici u zakup kako bi riješili problem neupisanih, to je investicija od 3 mil. kuna koje ćemo morati proanći. U idućoj godini očekujem da ćemo u rujnu otvoriti vrtić u Gospinom polju, tu će moći više od 100 djece.

Andro Vlahušić – u prvih šest mj. Zidine su zaradile milijune i milijune. Prosječna prodana cijena ulaznice je 154kn. Grad je prodao Du Pass, gosti koji dobiju i Zidine i 12 atrakcija kada kupe Du Pass gradu ostaje 120 kn više. DPDS-u dajemo 30 posto od dnevne kartice.

Ivan Tropan – gradonačelniče rekli ste da je 25.6. pušten webshop, ali i prije se prodavo Du Pass. Koliko god uložimo u marketing, isplatit će nam se.

Ivan Cetinić – Tropan me preduhitrio, htio sam pitati kad će se implementirati u sustav i autobusi.

Mato Franković – Znate da je Libertas krenuo u sustav nadogradnje, u proljeće iduće godine s Du Passom će se moći otkucati karta i u autobusu uz QR kod. Ovo je prelazno razdoblje gdje na šalteru Libertasa uz QR kod dobiju karte. Libertas bi trebao na to bit spreman u proljeće.

Đuro Capor – osvrnuo bih se na nekoliko stvari. Nije točno da nemamo financije za marketing, te novce je dobila tvrtka M.Media. Projekt Respect the City nije bio učinkovit pa nije problem oglasni prostor podijeliti sa Du Passom. Sve promjene u DPDS-u i pritisak služili su da se promjeni vlast i dođe vladajuća strana.

Mato Franković – Capor ne bi prizno da je nešto dobro i da se Bogu moliš. Svjedočili smo njegovim veliki uspjesima, njegovi učenici osiguravali su nagrade u svijetu jer on izvrsno radi. Sve što drugi rade ne valja. Projekt RC prepoznaje cijeli svijet, jednom ćete gga prepoznat i vi kad počnete pričat pozitivno. Sve govori samo o vama, a manje o bilo čemu drugo. RC prepoznaje svjetska stručna javnost, ali ne prepoznaje stručno oko Đura Capora. Možda nije dovoljno stručno.

Potrebica upozorava Frankovića.

Marko Potrebica – Hajde vi gospodine Capor recite što smo mi zamutili i koga smo smijenili. Pošao je jedan gospar, uvijek je zanimljivo nikad nismo vidjeli da Srđ je Grad ima izbore. HDZ provodi izbore, ali prema vama vi ste izvor demokracije, a mi smo totalitarni. Koga smo mi to postavili? Promijenio se jedan čovjek. Ako vi to ne razumijete, a u Konavlima su čudo napravili.

Slavica Grkeš – po meni je prodaja i dalje mala. S marektigom bi trebali targetirat turiste da dođu a web straicu. Na webu nije razdvojeno što se točno dobija na koji dan kartice. Možeš kupit, ali nema što točno dobivaš.

Julijana Antić Brautović (pročelnica UO za kulturu i baštinu) – ugovori s agencijama su potpisani, što se tiče QR kodova radimo posebne kodove. Ne moguće je odmah ići na ogroman broj kodova.

Marko Potrebica – i Caporu i Vlahušiću su dijametralno suprotni stavovi. Ja bih rekao da promislimo je li agencija koja je vodila Škora, a koju je Capor spomenuo, vodila HDZ. Drago mi je da nema veze s HDZ-om, u Škora se nisu iskazali.

Petra Marčinko – na početku mandata svi smo proklamirali suradnju i dijalog. Pred nama je rebalans proračuna u vrijeme krize. Zamaskirana nam je dobra sezona nakon dvije godine. Donošenje ovog dokumenta jest legalno, ali nije legitimno. Istaknut ćemo kako i na donošenju proračuna za 2020., niste nas formalno zvali na konzultacije. Ne znam zašto zazirete od konzultacija.

Mislim da ćemo se morat proračunski pripremit što se tiče rješavanja prometnog kolapska oko povijesne jezgre. Građani pitaju postoji li žuta crta ili ne, koji je smisao, gdje je pozicija vozača itd. Svi se muče s vozilima koji su parkirani na pješačkim prijelazima i nogostupima. Vozila Libertasa ne mogu proć, naglasila bih kako poštujem potrebu za radom i zaradom, ali poštujmo kotareve koji se obraćaju s ovim problemima. Mi nemamo dovoljno prostora za sva vozila.

Mato Franković – otvoreni smo za prijedloge, sugestije i slično. U teškim vremenima napravimo kako mislimo da treba. Mislim da će se na jesen na Gv naći odluka za one koji žele ući u zonu posebnog prometnog režima, to će nešto koštati. Građanima gratis, ostali će morati platiti. Važno je istaknuti kako ćemo uvijek imati JGP, neće svi imati taksi. Moći će ući određeni dio vozila, svi drugi će imati određeni prijevoz.

Pero Vićan – ako mislite da je normalno da sjednica Gradskog vijeća traje više od 8 sati, ovo nije normalno.

Đuro Capor – pitanje subvencija Libertasu koje su se povećale, našli smo još milijun kuna za pomoć Libertasu. Mi smo prije dvije sjednice imali rasprave o tome, dobio sam fotografije gdje se vidi autobus Libertasa koji prevozi putnike od luke do Grada. Hajmo izbjeći bilo kakve penale i štete po financije grada.

Mato Franković – ja sam tu fotografiju isto dobio, ojasnili su da se dogodila greška i da je osoba koja je uputila autobus dobila upozorenje. Ukrcaj se nije dogodio, ali bio je parkiran. Greške se događaju. Oni koju su nam to javili, isto su nas tako prijavili Središnjoj agenciji za financiranje s ciljem da se građani kazne. Naša mjesečna pokazna karta jedna je od najjeftinijih u državi.

Marko Potrebica – dogodila su se dva propusta, prvi je što se uopće dogodilo ovo s Libertasom. Ja kao predsjednik NO nisam ovo znao, ovo je sramota koja se nije smjela dogodit. Drago je da postoji dokaz da mi nismo obavljali prijevoz. Tražit ću sankcije i odgovornost.

Maro Kristić – ovo je prvi prijedlog rebalansa koji je utemeljen na povećanje prihoda. Budućnost je neizvjesna i trebat će puno vremena. Mi donosimo rebalans koji je za 100 mil.kn manje od onog 2019. Maksimalne napore moramo ulagati u vanjske izvore financiranje, mislim na eu fondove. Osvrnut ću se na nekoliko stavki, molio bih pojašnjenje.

Na nekoliko mjesta predviđaju se novčana sredstav za presude i naknade šteta. Na jednom mjestu 600 tis.kn, na jednom mjestu milijun i 200 tis. kn. Stavka za održavanje kotarskih izbora, mislim da su sad predsjednici van mandata. Rasprava se povela i po pitanju troškova i subvencija, trebalo bi napravizt usporedbu stanja i resursa prije krize. Drago mi je da se se program sportova povećava iznos, ali nije izvršeno jedno obećanje. Govorilli smo kakoće Savez športova osigurati javni proračun. Oni su objavili samo financijska izvješća, ali to nije bilo ono što se tražilo. U okvidu Saveza športova događa se i Du Motion. Njihov proračun se povećava za 175 tis. kuna, mislim da bi proračun te manifestacije trebao biti javan i javno dostupan građanima.

Mato Franković – kotarski izbori kao što kaže Statut održavaju se u listopadu na idućoj sjednici raspisat ćemo izbore za kotareve. Savez športova napravio je web stranicu, napravili su izvješća i isplate. Sad sam pogledao, ima sve vidljivo. Za boćarsku dvoranu očekujemo nacrt koji sam zamolio kolegu iz Vukovara, čekam da to dobijemo. To je smjer kojim moramo ići kako bi boćarski sport dobio adekvatan prostor. Moramo to napraviti. Za dvoranu u Komolcu sve so završili osim imovinsko-pravnih odnosa. Vjerujem da ćemo i taj problem riješit, dobra vijest je jučerašnji dolazak ministrice u Grad.

Andro Vlahušić – U proračunu nema stavke za Simfonijski orkestar. Gdje su novci za preseliti orkestar u rektort i zašto dajemo poruku da sveučilište zaslužuje primjerenu priču.

Mato Franković – Sad smo svima omogućili pod određenim uvjetima i pravilima. Kad pričamo o vrtićima nalaže se na prvom mjestu kad je u pitanju cijena. Nosimo ovu stavku povećanja za privatne vrtiće jer su njihove cijene porasle. Što se tiče ljetnikovca, koliko je adekvatan nisam siguran. Simfonijski orkestar je preseljen. Napuštanje ljetnikovca od strane Sveučilišta treba bit kad se steknu uvjeti da se Rektorat može normalno preselit. Moraju odradit neke postupke javne nabave. Izlaskom Sveučilišta iz ljetnikovca, neće odmah značit povratak Okrestra. Treba ulagat u krovište, moramo izradit potrebnu dokumentaciju i suglasnost konzervatora. Treba stvorit preduvjete i pretpostavke da se Simfonijski orkestar može tamo vratit. Sa ljetnikovcem znate i sami obje institucije su jednako važne. Ružno zvuči kada su pojedinci govoriti kako je orkestar izacio Sveučilište. Ljudi su željni senzacionaliza pa je najbolje napisat izbacio i pokušao.

Marko Potrebica – Što se tiče Simfonijskog orkestra, ja sam tu jako blizak Vlahušić. Franković je to vrlo lijepo objasnio, ja ne bih tu priču širio. Kad je Sveučilište uselilo u Rektorat, onda je tadašnji rektor to želio prilagoditi potrebama Sveučilišta. Dva put su konzervatori donijeli stav o ljetnikovcu. Zanimat će me je li u Hrvatskoj postoji ista praksa.

Željko Raguž – Nisam se mislio javljat, ali vidim da se danas puno govori o besplatnim udžbenicima. UUčeničke knjige, je li ih moje dijete treba dobit. Ja ću izdvojit za tu mapu, nekome kome je problem morat će platiti isto kao ja. Ne treba nikoga kriviti, ako ima subvencije naravno da će je uzet. Što se tiče vrtića, samo treće dijete ima subvenciju da, ako su i ostalo dvoje u vrtiću.

Andro Vlahušić – država plaća osnovnim školama knjige besplatno i najbogatijim i najsiromašnijim. Što se tiče vrtića, ja sam predlagao mjere, šteta što ih vrtići nisu prihvatili jer im je trebalo novca. Što se tiče orkestra i sveučilišta, možemo li donijet odluku da ostaje Rektorad dok konzervatori ne dones suglasnost. Moj Željko, sa mnom si bio ali nisi dovoljno naučio, sve što kažeš košta maksimalno 20 mil. kuna.

Krešimir Marković – Kad god sam govorio o proračunu, govorio sam o razboritosti. Iskustvo nas uči da je prihod naglo pao. Treba odrediti bitno i manje bitno. Grad Ima sluha za ovo bitno, a to je socijala, obrazovanje, vrtići, umirovljenici, sport i pronataliitetnu politiku. Svakako sam za koncenzus, slažem se s Ragužem, treba pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Nekima treba pomoći, nekima ne.

Mato Franković – vezano za pješački prijelaz Nuncijate, dugo je to trajalo, čekali smo smjernice. To se napravilo i dobro funkconira. Napravili smo to u realnim okvirima, nismo čekali sezonu nego smo to sad napravili.

Katarina Doršner pohvalila je projekte i aktivnosti aktualne vlasti. Upitala je postoji li mogućnost da se u prostorima TUP-a pronađu dodatnim prostori za Dubrovačke knjižnice.

Prijedlog izmjena i dopuna proračuna za 2022. usvojen je sa 12 glasova za, 4 protiv i 1 suzdržanim. 

 

 Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2022. godinu također je usvojen.