U tijeku je 36. sjednica Gradskog vijeća. Prisutno je 22 od 25 vijećnika. Dnevni red dopunjen je sa sedam točaka. Jednoglasno je usvojen prijedlog dnevnoga reda.

Vijećnik Maro Kristić postavio je vijećničko pitanje vezano za dubrovački POS, ali i za obnovu Lapadske obale.

“Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća vezano za odluku o kriterijima, gradonačelnik je naglasio kako je ključni problem te odluke riješen i da su dobili suglasnost vezano za zajamčenu otkupnu cijenu nakon 10 godina, od 1300 eura. Gradonačelnik je tvrdio da je riješeno, rekao je da očekuje i službeno očitovanje. Očekivali smo prijedlog odluke na ovoj sjednici, no kako nije možemo li vidjeti službeno očitovanje? Postoje li neki problemi?
Drugo pitanje je vezano za Lapadsku obalu. Važan je to i kapitalni projekt čiju ste realizaciju najavili raspisivanjem natječaja. Vlada koncenzus vezano za to da nosi ime Nojka Marinovića. To treba dobiti tek po uređenju jer to general zaslužuje. Europska sredstva su dodiejljena prije više od 6 mjeseci i čekali smo prvu lopatu oko sv. Vlaha. Nakon neke polemike u medijima, aktualiziralo se pitanje o dodjeli sredstava, pojavio se problem vezan za izvlaštenje, a navodno postoji i preklapanje s marinom za što se tvrdilo da to ne postoji. Koliko će ovo sve odgoditi projekt? Tražimo objavu ugovora da se nagađanja prekinu.”

Gradonačelnik Mato Franković dao je odgovor na Kristićevo pitanje: “Kao što ste i rekli na jednoj od prethodnih sjednica je bila dana moja izjava za zatražene suglasnosti od ministarstva, zatraženih nakon sastanka s poreznom upravom. Nisu vidjeli ništa sporno, ali su predložili slanje dopisa svim meritornim institucijama pošto je ovo važna odluka. Slijedom toga 9. prosinca sam poslao dopis svim navedenim tijelima. Dobivena je većina suglasnosti. Mogli smo ići na ovu sjednicu, no ja sam rekao da ne bi bilo korektno ići s takviom točkom kao izvanrednom. To ide na sljedeću sjednicu, nema više prepreka. Imamo jasno i dokumentirano što smijemo, a što ne. Ja bih još jednom molio s ovog mjesta vijećnike, kad dobijete materijale za sjednicu da dobro to proučite, na vrijeme pošaljete amandmane ako ih imate. Želimo oko toga imati koncenzus, da smo te uvjete postavili kako treba. Danas ćemo vam opet svima poslati tu odluku da je pročitate i da ako imate primjedbi na iste reagirate da donesemo odluku kako treba.
A za Lapadsku obalu – tu nema problema. Iz meni nepoznatih razloga žele se stvoriti neki uvjeti koji ne postoje. Proces izvlaštenja započet i završen. Natječaj raspisan, za par dana okončan i donijet će se odluka. Početak radova sredinom veljače. Pomorsko dobro nije bilo predmetom ovog spora. Grad Dubrovnik i tijela su dobili suglasnosti od svih ministarstava koji gospodare pomorskim dobrom. Odnos koji postoji oko preklapanja – to će riješiti RH s koncesionarom. Koncesionar nije oštećen jer znajući situaciju se povukao sa svojom građevinom. Koncesionar sad ima veće područje nego što smije koristiti i to mora riješiti s RH, ne s Gradom. Mi smo predložili da se koncesionaru produži pomorsko dobro i da mu se osigura mogućnost korištenja lukobrana i sl. Ali to je na ministarstvu. To neće usporiti proces obnove Lapadske obale. Očekujemo kroz par dana odluku. Ako ne bude žalbi počinjemo za par dana radit, a izvlaštenje kao što sam rekao okončano.”

Kristić je nakon odgovora gradonačelnika još jednom istaknuo kako je važno da vijećnici što prije dobiju odluku o kriterijima POS-a, a predložio je i još jedan sastanak na tu temo kako rasprava na sjednici ne bi predugo trajala. “A za Lapadsku obalu – čuli smo da se određeni procesi nisu okončali, tako tvrde druge strane pa bih molio da se objave dokumenti o okončanju procesa da i javnost vidi da je tu sve čisto”, rekao je Kristić.