Nakon niza apela majki iz Facebook grupe DUMAME koje su zbog neugodnih iskustava pokrenule peticiju za omogućavanjem epiduralne u Općoj bolnici Dubrovnik kojom bi se na njihov zahtjev olakšao porod, oglasili su se i iz Opće bolnice Dubrovnik.

“Briga za naše najosjetljivije pacijente, naše rodilje, i njihova sigurnost predstavljaju prioritet za našu ustanovu. Unatoč kadrovskim problemima s kojima se susrećemo, u želji da svim našim rodiljama podjednako omogućimo bezbolni porod, počeli smo prije šest godina s Programom obezboljenog poroda.

U Općoj bolnici Dubrovnik zaposleno je 9 anesteziologa, a svaki specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine mjesečno odrađuje i do devet 24-satnih dežurstava. Pored toga posao anesteziologa obuhvaća na dnevnoj bazi: jedinicu intenzivnog liječenja, covid jedinicu intenzivnog liječenja, hitne operacije, hladni pogon (ranije dogovorene nehitne medicinske zahvate), dnevne ambulante za buduće kirurške zahvate, kolonoskopije s anestezijom i prema potrebi, transport životno ugroženih bolesnika prema Splitu i Zagrebu. Prepoznavši potrebu našeg pučanstva, unatoč kadrovskim nedostacima, održali smo i nadstandard, te smo posebno ponosni na program anestezije za stomatološku djelatnost kod djece s teškoćama u razvoju, magnetsku rezonancu u anesteziji za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom i anestezijom za dijagnostičke potrebe kolonoskopija.

Samo u Jedinici intenzivnog liječenja u posljednjih godinu dana na respiratoru je bilo 420 pacijenata, od čega 121 pacijent s COVID-om.
Zbog opsega posla dio anesteziologa nije uspio iskoristiti godišnje odmore ni iz 2020. godine, a kamoli da su počeli koristiti godišnje odmore od ove godine.

Također, i u ovo doba izuzetnog izazova koje nam donosi Covid-19 pandemija, svjesni smo potrebe za nastavkom Programa obezboljenog poroda, i isti smo nastavili.

U mogućnosti smo ga osigurati u razdoblju od 7.30 do 21 sat. Naime, nije nažalost moguće organizirati dežurstvo liječnika anesteziologa prema sugestijama mama s FB s obzirom da bi u slučaju pružanja usluge epiduralne anestezije rodiljama, dežurni anesteziolog morao biti uz rodilju u prosjeku idućih 5 do 6 sati. U međuvremenu, bilo koje hitno medicinsko stanje zbog kojeg je taj anesteziolog u dežurstvu, ne bi se moglo u tom periodu odraditi čime bi direktno bili ugroženi životi pacijenata. Za ispuniti zahtjeve iz peticije, Opća bolnica Dubrovnik, u vrijeme COVID-19 pandemije i izvanrednih uvjeta rada od ožujka 2020. trebala bi zaposliti najmanje dvoje dodatnih anesteziologa. To u ovom trenutku nije moguće zbog nedostatka tih specijalizacija u cijeloj Republici Hrvatskoj. Naime, cijelo vrijeme imamo otvoren natječaj za zapošljavanje specijalista i specijalizanata iz anesteziologije, reanimacije i intenzivne medicine na koji se nikako ili vrlo rijetko javljaju.”