Danas slavimo blagdan Tijelova. Blagdan se slavi u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva odnosno četvrti tjedan nakon Uskrsa slavimo blagdan Tijelova.

Blagdan Tijelova datira još iz ranog srednjeg vijeka odnosno 13. stoljeća, a na kršćanstvo se proširilo u 14. stoljeću. Blagdan je posvećen slavljenju Presvetog oltarskog sakramenta (euharistije nastale na Veliki četvrtak).

Obilježavanje Tijelova počinje u 13. stoljeću kada se austrijskoj redovnici svetoj Julijani iz samostana kod Liegea u današnjoj Belgiji ukazala vizija punog mjeseca na kojoj je opazila jednu mrlju. Puni mjesec protumačila je kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana kojim bi se trebalo slaviti Presveti oltarski sakrament. Biskup Robert de Thorote na njezinu je molbu za svoju biskupiju uspostavio blagdan Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – sv. Euharistije koji su željeli proširiti na cijelu Crkvu.

Nakon tih događaja, 1264. godine, papa Urban IV. objavio je bulu kako bi blagdan euharistije proširio na cijelu Crkvu. U tome ga je spriječila brza smrt pa tek 1317. godine papa Urban IV objavljuje bulu pod nazivomTransiturus de hoc mundo – Odlazeći s ovoga svijeta, a papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Zapadnu Crkvu.

Događaj sličan onome u Bolseni dogodio se i 1411. godine u Hrvatskoj, u Ludbregu. Tada je za najvažnijega dijela svete mise – pretvorbe, kada se na svećenikove riječi i djelovanje Duha Svetoga kruh pretvara u Tijelo, a vino u Krv Isusovu, svećenik posumnjao u to čudo. Ugledavši da se u kaležu nalazi prava svježa krv, zbunjen i prestrašen neočekivanim događajem brzo je spremio kalež sa svetom Krvlju iza oltara i završio misu. Događaj je temeljito ispitivao papa Julije II. (1503-1513.), koji zbog duljine istrage i ispitivanja čudesnih događaja nije uspio završiti istragu, ali je dopustio javno štovanje relikvije, što čini i njegov nasljednik papa Leon X.

Od toga vremena u Ludbreg dolaze vjernici sa svih strana svijeta izraziti svoje štovanje relikviji Predragocjene Krvi Kristove, a posebno svake prve nedjelje u rujnu, kada je središnja godišnja proslava Predragocjene Krvi Kristove. – piše Večernji list.

Svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Tijelova (svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove) održat će se večeras u  u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku s početkom u 19 sati. Predslavit će ga apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić.

Nakon mise slijedi euharistijska procesija kroz Grad.

Samo misno slavlje izravno će se prenositi na YouTube kanalu Dubrovačke biskupije, a moći će se pratiti i u programu Dubrovačke televizije.