U Dubrovniku je započelo 5. izdanje Adriatic Wood Days konferencije. Iako je u Hrvatskoj većina drvne industrije smještena u kontitnentalnom dijelu, Adriatic Wood Days za cilj ima osvijestiti da i na ovom području imamo šume velikog potencijala. Gospodarenje šumama na specifičnom jadranskom kršu i na otocima je tema o kojoj treba govoriti, a važan aspekt je i gradnja drvom u brojnim hotelskim objektima na Jadranu.

Cijela konferencija traje tri dana, a započela je jučer (1.12.) studijskom posjetom Konavlima. Sudionici su se zahvaljujući djelatnicima Hrvatskih šuma upoznali sa specifičnostima šuma najjužnijeg dijela Hrvatske. Riječ je o šumama koje, iako nisu bogate drvnom zalihom, imaju neizmjernu važnost u sprečavanju erozije zemljišta i doprinosu bioraznolkosti cijelom ekosustavu. Mediteranske eko-regije jedne su od najugroženijih na planeti i mnoge od njih su pretrpjele strašnu degradaciju sječom, ispašom, uvozom egzotičnih vrsta, ali i urbanizacijom i ratarstvom, a neumoljiv problem su i požari u ljetnoj sezoni.

Upravo će gospodarenje mediteranskim šumama biti jedna od glavnih tema AWD konferencije koja se službeno otvara danas (2.12.) u 11.00 sati u hotelu Sheraton. Osim o mediteranskim šumama, govorit će se i o gradnji i trgovini drvom, dizajnu, biomasi i bioenergiji te europskim programima i projektima.

Na konferenciji se očekuje više od 150 sudionika iz Hrvatske, zemalja regije i EU, a organizatori posebno ističu i 30-ak predstavnika krovne europske asocijacije za bioenergiju – Bioenergy Europe te isto toliko predstavnika europske ROSEWOOD mreže.