KONFERENCIJA CECIIS 2023
DIGITAL HUMAN tema je jedne od najznačajnijih međunarodnih znanstvenih konferencija koja stiže na Sveučilište u Dubrovniku

Međunarodne znanstvene konferencije, 34. po redu, Central European Conference on Information and Intelligent Systems, CECIIS 2023 koja će se održati na Sveučilištu u Dubrovniku, u srijedu, 20. rujna 2023. s početkom u 09:30 sati u dvorani 1 (UNIDU, Ul. branitelja Dubrovnika 41).

Glavna tema ovogodišnje konferencije je Digital Human, a glavni organizator je Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI), dok su partneri i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) te Fakultet prometnih znanosti (FPZ) sa Sveučilišta u Zagrebu te Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (FERIT) i Sveučilište u Dubrovniku (UNIDU). Na konferenciju stižu eminentni znanstvenici i istraživači Lode Lauwaert i Damir Bogdan, koji će održati pozvana predavanja.

Glavna tema konferencije – Digital Human
Pojam ‘digitalni čovjek’ (eng. Digital Human) uključen je u široko područje tema povezanih s interakcijom ljudskih bića u digitalnom okruženju koje se razvija. Društvo se mijenja zbog digitalnih tehnologija i mi kao ljudi živimo dio svojih života na društvenim mrežama, u metaverzumu te komuniciramo s umjetnom inteligencijom. ChatGPT je važna prekretnica u razvoju umjetne inteligencije, ali i u evoluciji ‘digitalnih ljudi’. Možemo očekivati ​​naprednije modalitete ljudske augmentacije i daljnje uranjanje u digitalno okruženje. Na najnaprednijoj razini imat ćemo digitalnog čovjeka kao računalno generiran prikaz ljudskog bića. Konferencija CECIIS 2023 će okupiti istraživače koji će predstaviti svoja istraživanja i razmijeniti svoje rezultate i ideje usko povezane s ovom temom.

Program konferencije
Bogat trodnevni program konferencije za sve sudionike uključuje predavanja dvaju cijenjenih europskih predavača, panel raspravu s atraktivnom temom Science and AI, tzv. projektu oazu, međunarodne radionice te međunarodnu studentsku i poster sekciju. Više informacija o svim programima dostupno je na službenoj web stranici konferencije. Konferenciju ove godine podržavaju: Infodom (zlatni sponzor), Oracle (zlatni sponzor), SICK Mobilisis (brončani sponzor), Factory X (dedicated sponzor) te Automobil Lončar (podupiratelj).