Svake godine oko sv. Lovre (10. kolovoza) se događa maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, poznatije kao suze sv. Lovre. Ove godine prema prognozama to će se dogoditi večeras u noći s 11. na 12. kolovoza.

Suze sv. Lovre su jedan od pljuskova meteora koji tijekom godine zabljesnu na nebu, točnije kad Zemlja prolazi kroz skupinu svemirskih krhotina.

Gledanje zvijezda jedna je od najljepših sitnica koje nas uveseljavaju, a to je posebno aktualno u kolovozu. Točnije, najbolje je gledati ih večeras, u noći s 11. na 12. kolovoza. Neki vjeruju da će vam se želja ostvariti te noći, samo je morate zaželjeti dok gledate zvijezde padalice.

Suze sv. Lovre su jedan od pljuskova meteora koji tijekom godine zabljesnu na nebu, točnije kad Zemlja prolazi kroz skupinu svemirskih krhotina. Taj meteorski pljusak zove se i Perzeidi pa je drugi naziv za ovaj fenomen – Noć Perzeida.

Suze sv. Lovre nazvane su po svecu koji je smaknut zbog svoje velikodušnosti prema sirotinji. Inače, kršćani zovu meteore iz grupe Perzeida Suzama svetog Lovre jer je njihova najbolja vidljivost upravo nedugo nakon blagdana tog sveca, koji se slavi 10. kolovoza. Lovro je bio rimski đakon u vrijeme pape Siksta. Smaknut je 10. kolovoza 282. godine, piše 24sata.