U emisiji “Zdrav grad zdravog duha” gostovala je Ana Car, koja ima preko 30 godina radnog staža u zdravstvenom sustavu. Dugi niz godina radila je u Općoj bolnici Dubrovnik kao medicinska sestra, a danas je zaposlena kao zdravstvena voditeljica u Dječjim vrtićima Dubrovnik. U emisiji se, između ostalog, dotaknula i teme dojenja. “Dojenje je prirodan odnos koji se stvara između majke i djeteta, a majčino mlijeko nema samo hranjivu vrijednost koja služi kao prehrana djetetu, ono je bitno zato što u njemu pored hranjivih sastojaka postoji i više od 200 aktivnih tvar. U majčinom lijeku nalaze se i imunoglobulini, odnosno antitijela koja štite novorođenčad, dojenčad i veću djecu od bolesti. Majčino mlijeko nije samo hrana, ono može biti i lijek” istaknula je Car te dodala kako je iznimno u cijelom procesu bitna i podrška šire zajednice koja igra ključnu ulogu u uspješnosti dojenja.

To uključuje podršku partnera, obitelji, prijatelja, zdravstvenih djelatnika, poslodavaca i društva u cjelini. Postoje brojna istraživanja koja pokazuju kako ulaganje zajednice u dojenje povećava stopu dojenja, a to pokazuju i iskustva gradova i županija u Hrvatskoj koji već imaju programe podrške dojenju i osiguravaju majkama koje doje informacije, podršku i resurse kako bi im pomogli u prevladavanju izazova i stvaranju pozitivnog okruženja za dojenje, s naglaskom na podršku majkama u dojenju u javnosti.

Inicijativu da se isti program napravi i na području Dubrovačko – neretvanske županije pokrenula je krajem prošle godine udruga Roditelji u akciji – Roda. Organiziran je sastanak ključnih dionika s ciljem da se na području Županije osnuje koordinacijski odbor za Županiju – prijatelj dojenja. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Grada Dubrovnika, Županije, rodilišta, doma zdravlja, dječjih vrtića, srednje medicinske škole i Rodine volonterke, savjetnice za dojenje. Svi prisutni izrazili su veliku potrebu i interes za osnivanje takvoga tijela koje bi predložilo mjere podrške dojenju kakve danas trebaju mlade majke.

Radi se o mjerama poput dostupnih trudničkih tečajeva i grupa za podršku dojenju, edukacije očeva, podršci majkama koje imaju probleme u savjetovalištima pri domovima zdravlja, izrade informativnih i edukativnih brošura, postavljanju prematalica i klupa za dojenje u javne prostore, javnim kampanjama koje normaliziraju dojenje usmjerenim na poslodavce, obitelj i javnost i slično. S obzirom na iskazani interes svih uključenih, koordinacijski odbor trebao bi se osnovati u ovoj, 2023. godini.

Cijelu emisiju u kojoj je sudjelovala Ana Car, zdravstvena voditeljica u Dječjim vrtićima Dubrovnik, možete pogledati na Youtube kanalu Dubrovačke televizije.