FCW

Na današnji dan 1991. godine napadnut je Dubrovnik, grad pod zaštitom UNESCO-a. Srbocrnogorski neprijatelji su pripreme za agresiju započeli propagandom o obnavljanju Dubrovačke Republike s namjerom da ta Republika postane sastavni dio velike Srbije.

U Crnoj Gori provodila se antihrvatska propaganda kojoj je vrhunac bila informacija da će Hrvatska napasti Crnu Goru zbog osvajanja Boke Kotorske. Ta huškačka kampanja vodila se pod nazivom „Rat za mir“. Agresija na Dubrovnik i okolicu započela je u rujnu. Prva faza agresije bila je izolacija Dubrovnika, a druga zauzimanje Dubrovnika.

Plan je bio da sve završi za 72 sata. U zaleđu Dubrovnika Srbi su bili u većini i oni su činili paravojne jedinice koje su napale Dubrovnik.

Glavni zapovjednik napada na Dubrovnik, u listopadu 1991. godine, bio je potpukovnik Pavle Strugar s 30 tisuća teško naoružanih vojnika, 100 tenkova, 50 oklopnih transportera, stotinjak zrakoplova te Jugoslavenskom ratnom mornaricom pod zapovjedništvom admirala Mile Kandića. Dubrovnik su na početku agresije branile dvije satnije koje će kasnije ući u sastav novoformirane 163. brigade hrvatske vojske.

Za vrijeme opsade, jedina veza Dubrovnika sa svijetom održavana je brzim gliserima prvoga mornarničkog odreda Republike Hrvatske. Gliserima su dopremani hrana, lijekovi, pješačko naoružanje i streljivo. Opsada Dubrovnika započela je 1. listopada 1991. i trajala je do 26. svibnja 1992.

Komentiraj

FCW