Prije više od mjesec dana Dubrovačka televizija ekskluzivno je objavila informaciju da Grad prestaje financirati ambulantu na Kalamoti i punkt hitne medicinske pomoći na Elafitima. Sve su nam tada potvrdili ravnatelji Doma zdravlja i Zavoda za županijsku hitnu medicinu.

Odmah po objavi priče Dubrovačke televizije na noge su se digli stanovnici Elafita, gradonačelnik saziva sastanak i 22. rujna na svom Facebooku objavljuje: Grad financira ambulantu na Kalamoti.

Istu obavijest objavila je i Gradska uprava na svojim stranicama.

Također, gradonačelnik za druge medije daje izjave, tako je za DubrovnikInsider izjavio kako će nakon 1. listopada sve ostati isto kako je bilo i protekle tri godine. U istom članku iz Gradske uprave na dodatni upit portala vrlo jasno poručuju: Grad Dubrovnik će nastaviti financirati rad liječnice na Kalamoti. U sve se možete uvjeriti KLIKOM OVDJE.

A onda dolazi 1. listopada i liječnice pogodite nema, nema je ni 2. listopada, ni treći i tako sve do 20. listopada kada je ekipa Dubrovačke televizije zamislite stigla na otok. Isti dan stigla je i liječnica. Tada se još nije znalo kako će raditi, a onda je s Domom zdravlja dogovoreno da će raditi devet sati tjedno, na samo parne datume po tri sata. Svima je jasno da to nije isto kao što je bilo protekle tri godine i prije 1. listopada. To nam je potvrdio i ravnatelj Doma zdravlja Branko Bazdan koji je izjavio da je do poremećaja došlo jer je stigla službena obavijest iz Grada Dubrovnika. Na našu priču pojedini mediji su slavodobitno krenuli izvještavati s naslovima “Gradonačelnik ipak nije lagao” i “Sve ostaje isto”. Na cijelu priču osvrnuo se i gradonačelnik.

– Sve je jasno tko govori istinu, a tko ne govori – kazao je gradonačelnik.

Ako nekome nije jasno možda mu bude jasnije nakon što vam pokažemo sljedeći dokument, inače javno dostupan na službenim stranicama Grada. Upravo gledate u treći Rebalans Proračuna u kojem na 24-oj stranici jasno stoji “S Domom zdravlja Dubrovnik usuglašeno je umanjenje donacije Grada Dubrovnika za projekt „Sufinanciranje ambulante na otoku Koločepu“ za mjesece listopad, studeni i prosinac u ukupnom iznosu od 68.000 kuna.”

Eto, sad je svima jasno tko govori, a tko ne govori istinu. Dakle, iako je gradonačelnik 22. rujna objavio da će Grad financirati ambulantu na Kalamoti, 5. listopada izglasan je Rebalans koji je on predložio kojim se ukida sufinanciranje ambulante na Kalamoti za listopad, studeni i prosinac. I sad…

– Sve je jasno tko govori istinu, a tko ne govori – ponovio je gradonačelnik.

I uistinu jest jasno. Bez primarne zdravstvene skrbi stanovnici Kalamote već su 29ti dan. Dosta im je politike, a još više politikanstva. Na njihovu peticiju odgovorio je samo Branko Bazdan koji je rekao da očekuje poziv iz Grada i Županije na zajednički sastanak te je pokazao dobru volju za rješavanje problema. Iz Grada šute. Nisu odgovorili ni na naše upite ni na molbe stanovnika Kalamote, prebacuju ih s jednog telefonskog broja na drugi i upućuju ih na pisarnicu. No oni ne odustaju, idu dalje, do kraja. U borbi za istinu i adekvatnu medicinsku skrb jer to nije ništa drugo nego njihovo temeljno ljudsko pravo.