U emisiji “Zdrav grad zdravog duha” gostovala je psihologinja Jadranka Zlošilo, koja je istaknula kako je suvremeni način života izazov za djecu,mlade, roditelje i učitelje.

“Rizici za maloljetnike su sve brojniji. Današnja generacija djece ima slabije emocionalne vještine, kasnije socijalno sazrijeva, a suočava se s nizom zamki: od gledanja neprimjerenih i uznemirujućih sadržaja u svim medijima, prihvaćanja suludih izazova na internetu, dopisivanja s nepoznatim osobama, dogovaranja susreta s njima, konzumiranja ne samo poznatih, već i ilegalnih sredstava ovisnosti punih dodataka opasnih po zdravlje.” istaknula je Zlošilo te dodala kako je rizik najveći za mlade od 13 do 19 godina. U navedenoj razvojnoj fazi odrastanja i osamostaljivanja, mladi se okreću protiv autoriteta odraslih, a vršnjaci im postaju sve važniji te nekritički i lako podliježu njihovom pritisku. Zbog nedostatka iskustva i zrelost, mladi ne percipiraju opasnosti u dovoljnoj mjeri.

“Sve je više roditelja koji traže psihološku ili pedagošku pomoć i podršku u odgajanju djece. Tinejdžeri najčešće kažu roditeljima:”Svi moji prijatelji mogu…, samo ja ne mogu”, pokušavajući pomaknuti granice. Mladi su jako dobro međusobno povezani u ostvarivanju svojih privilegija. Važno je da i roditelji budu dobro umreženi, da se međusobno upoznaju, da dogovore ista pravila za izlazak i vrijeme odlaska kući. Međutim, ono što je još važnije je utjecaj obitelji.” istaknula je Zlošilo.

Što roditelj više vremena provodi s djetetom, odgajajući i razvijajući u njemu životne i moralne vrijednosti i vještine, manji je rizik od negativnih utjecaja vanjskog svijeta. Pred 30-tak godina, UNICEF-ovo istraživanje je pokazalo da roditelj u gospodarski razvijenom dijelu svijeta 12-godišnjem djetetu posveti, u prosjeku, 20 minuta dnevno. Danas znamo da je to vrijeme još kraće, dodala je Zlošilo. Nažalost, s djetetovom dobi, djeci i mladima posvećujemo sve manje vremena, a njima u ranjivoj fazi života treba više podrške roditelja i odraslih iz svakodnevnog okruženja. “Nećemo uspjeti, ako mladoj osobi budemo nametati zabrane i kritizirali ih. Nastojimo s njima provesti vrijeme u ugodnom razgovoru. Ipak, dijete, odnosno mlada osoba mora imati postavljene granice od roditelja. Istraživanje dr. Sakomana pokazalo je da je predviđanje posljedica djeteta u smislu reakcije njegovih roditelja na rizično ponašanje i određena doza straha od posljedica, važan zaštitni faktor za dijete” zaključila je Zlošilo.

https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/KtbxLvgstsCGnwVlDWbRkNRPZxQKwbxPVB?projector=1

Cijelu emisiju u kojoj je sudjelovala psihologinja Jadranka Zlošilo, možete pogledati na Youtube kanalu Dubrovačke televizije.