U ovotjednoj emisiji Dubrovačke televizije Jedan na jedan urednice i voditeljice Danijele Demarin Hasanović gostovao je dubrovački branitelj i ratni zapovjednik Eduard Čengija. Povod gostovanja bio je 6. prosinac kada se obilježava Dan dubrovačkih branitelja.

Inače, Čengija je bio zapovjednik prve pješačke bojne 163. brigade Hrvatske vojske, na samom početku bio je zapovjednik obrane Brgata, a na tu je poziciju došao na poziv pokojnog generala Nojka Marinovića. Kako je rekao u emisiji, poznavali su se iz nekoliko akcija u kojima su zajedno sudjelovali. “Bio sam mlad tada i taj susret s generalom Marinovićem u policijskoj upravi, odmah sam mu se javio kad sam stigao u Dubrovnik, i stavio mi je kartu veliku i rekao: ‘Zemljače, vidiš li ti ovo ovdje?’ I ja sam mu rekao da vidim. ‘E to ti je Brgat! Prihvaćaš li da budeš zapovjednik toga?'”, prisjetio se Čengija te dodao kako je prethodno jedan časnik odbio tu poziciju.

Prije dolaska u Dubrovnik, Čengija je bio oficir JNA na Lastovu zbog čega mu nije bilo jednostavno stati pred dubrovačke branitelje. “Ja sam prvo dobio pitanje koliko vas ima i gdje ste? Govorili su mi i da se vratim odakle sam došao. Za to treba biti spreman i ja sam bio spreman”, rekao je Čengija te dodao kako se kasnije pokazalo da su prozivke bile neutemeljene.

Detaljnije u sljedećem video isječku. Cijelu emisiju pogledajte OVDJE.