U ovotjednoj emisiji Jedan na jedan urednice i voditeljice Danijele Demarin Hasanović gostovao je sudac i glasnogovornik Općinskog suda u Dubrovniku Vlaho Bošković. Jedna od tema emisije bio je ‘bijeli štrajk’ i dogovor s Ministarstvom.

U štrajku su sudjelovali svi suci sa Općinskog suda u Dubrovniku. “Nismo imali nikakvih primjedbi, na vrijeme smo počeli obavještavati stranke”, istaknuo je Bošković te dodao kako ni sa svjedocima nije bilo problema. “U medijima se dosta govorilo o svemu pa su ljudi pretpostavljali da se neće ništa događati. Imali smo i spis na porti kod telefoniste koji je sve koji su nazvali obavještavao je li im ročište otkazano ili ne. Svi smo dolazili na posao, imali smo i rasprave, svi hitni slučajevi su se rješavali. Bez obzira na mjere, mislim da stranke nisu pretrpile štetu. Mislim da se poslala dobra poruka jer smo istupili u medije i konačno ukazali na probleme u pravosuđu koji nas tište i za koje smatramo da se trebaju popraviti jer mi želimo da nam pravosuđe bude kvalitetnije i smatramo da se tim našim upozoravanjem to može dogoditi.”

Glavni motiv za štrajk bile su niske plaće sudaca, a u prvoj ponudi nadležni su ponudili povišicu od 513 eura što su suci odbili. Navodno je bila riječ o stvarnom povećanju od oko 400 eura što je i dalje znatno. Bošković je u emisiji rekao kako im nije bio bitan iznos već princip. “Mi smo postavili referentnu mjeru plaće jer smatramo da sudac prvostupanjskog suda mora biti plaćen bolje od savjetnika u pravosudnom sustavu. A to je viši sudski savjetnik na Vrhovnom sudu. Ne želim omalovažavati kolege, to su čak i kolege suci, međutim posao suca je da svaki dan preuzima odgovornost na sebe, a posao savjetnika je da savjetuje suca mentora, oni imaju vijeća i na taj način sudjeluju u donošenju odluka, ne preuzimaju odgovornost na sebe. Smatrali smo da je to anomalija u pravnom sustavu i zahtijevali smo da se to ispravi.”

Sudac Bošković rekao je kako postoji još jedna anomalija o kojoj se u javnosti malo pričalo, a predstavlja nepravdu. Riječ je o plaćama županijskih sudaca na koje se posljednjih deset godina upozorava.

Detaljnije u videoisječku.

 

Cijelu emisiju pogledajte ovdje: