U emisiji “Zdrav grad zdravog duha” gostovao je umirovljeni profesor književnosti s magisterijem iz povijesti umjetnosti, Jozo Serdarević.  Osim što je veliki zaljubljenik u umjetnost, velika ljubav mu je, između ostalog, i ples. Prema istraživanjima, utvrđeno je da ples poboljšava raspoloženje te olakšava simptome narušenog mentalnog zdravlja. Kada se koncentriramo na plesne pokrete, možemo se odmoriti od repetitivnih negativnih misli i briga koje nas možda muče.

Osim toga, ples može služiti i kao način izražavanja emocija i povećati osjećaj autentičnosti, što smanjuje unutarnju napetost i može povoljno djelovati na raspoloženje. Također, može imati blagotvorne učinke na zdravlje mozga te je povezan s održanjem kognitivnog kapaciteta kod starijih osoba.

U životu, ističe Serdarević, vrlo je bitno stvoriti prava i istinska prijateljstva, jer bez njih život jednostavno nije isti, a samoća zna biti jako teška. Život treba živjeti punim plućima, smijati se i veseliti malim i iskrenim stvarima, a kada možemo, moramo pružiti ruku pomoći.

https://youtu.be/IkX3-Hu_IIA

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao umirovljeni profesor književnosti s magisterijem iz povijesti umjetnosti, Jozo Serdarević, možete pogledati na Youtube kanalu Dubrovačke televizije.