Gošće večerašnje emisije “I to je život”, urednice i voditeljice Orlande Vlahušić Prkačin, bile su voditeljica Odjela za psihijatriju OB Dubrovnik, Bernarda Hajdić i klinička psihologinja OB Dubrovnik, Vesna Raguž Staničić, koje su ispričale kako prepoznati manipulatore, narcisoidne osobe i psihopate te kako se othrvati njihovom utjecaju.

Na samom početku emisije psihijatrica Hajdić i psihologinja Raguž Staničić gledateljima su objasnile razliku između psihijatra, psihologa i psihoterapeuta te u kojim trenutcima im se potrebno obratiti. Manipulatore možemo sresti u raznim odnosima, romantičnim, obiteljskim, prijateljskim ili poslovnim, a svaki od njih može biti toksičan po mentalno zdravlje i raspoloženje. To su osobe koje koriste druge osobe kako bi sebi pribavile neku korist. Dok je očite manipulatore lako prepoznati, oni “psihološki” manipulatori su puno uglađeniji i suptilniji u svojim manipulacijama. Manipulacija je uvijek oblik nezrele komunikacije te su odnosi zasnovani na njoj osuđeni na stalne sukobe i međusobno nezadovoljstvo. Razgovor sa stručnom osobom poput psihologa i psihoterapeuta može pomoći da se manipulator riješi manipulativnih “nagona” i stvori zdrave i kvalitetne odnose.

Čak 5% ljudi ima psihopatske tendencije. Glavna obilježja psihopatije uključuju nedostatak empatije i osjećaja za druge, sebičnost, nedostatak krivnje i površinski šarm, koji se koristi, isključivo, za manipulaciju drugima. Mnogi psihopati će pronaći velik uspjeh u poslovnom svijetu zahvaljujući svojoj nemilosrdnoj prirodi. Psihopatija i ljubav su dva potpuno nespojiva fenomena. No, zanimljivo je kako je teško prepoznati psihopata u braku ili vezi, budući je ponašanje psihopata u bliskim odnosima toliko prikriveno da ponekad mislite kako ste u idealnoj vezi. Psihopatija se ne može izliječiti, ali se mogu ublažiti simptomi koji će olakšati svakodnevnicu. Gledatelji su imali priliku čuti i tko su narcisoidne osobe te kako ih prepoznati. Gošće su na kraju poručile gledateljima kako nije sramota potražiti psihološku pomoć, ukoliko im je ista potrebna.

Tko su manipulatori, tko psihopate, a tko narcisoidne osobe pogledajte u videu ispod ili u petak, u 14.00 sati, na Dubrovačkoj televiziji!