Gošća večerašnje emisije “I to je život”, urednice i voditeljice Orlande Vlahušić Prkačin, bile je klinička psihologinja Vesna Raguž Staničić, koja je govorila o ovisnosti o kockanju.

Odlazak u kladionice i kockanje postaju sve veći porok među ljudima svih dobi. Kako prepoznati ovisnost o kockanju i kako je liječiti objasnila je klinička psihologinja OB Dubrovnik, Vesna Raguž Staničić. Kockanje je fenomen koji se susreće u različitim oblicima u gotovo svim kulturama, a razlikujemo socijalno, profesionalno i patološko kockanje. Patološko kockanje je prihvaćeno kao psihološki poremećaj od 1980. te je svrstano u poremećaj kontrole nagona. Ljudi koji kockaju, naglašava psihologinja Raguž Staničić, tijekom kockanja osjećaju uzbuđenje i užitak. U podlozi ovisničkog ponašanja su porivi za uzbuđenjem i smanjenjem napetosti, koje pokreće tjeskoba, osamljenost, depresija, nezadovoljstvo i nisko samopoštovanje.

I žene i muškarci kockaju, iako, je ovisnost češća kod muškaraca. Muškarci češće kockaju u grupama, a žene same. Kockanje može biti redovito ili epizodično, a tijek poremećaja je progresivan. Što osoba više gubi, uvjerenija je, ističe psihologinja Raguž Staničić, u “siguran dobitak”, što dovodi do sve većih financijskih problema. Narušavaju se obiteljski i partnerski odnosi te dolazi do narušavanja fizičkog zdravlja.

Kako prepoznati ovisnost o kockanju i kako je liječiti pogledajte u videu ispod ili u petak, u 14.00 sati, na Dubrovačkoj televiziji!